Alles over het Duitse 9 euro ticket

Sinds woensdag kun je voor maar 9 euro met het streekvervoer door heel Duitsland reizen. Dit ontlast niet alleen pendelaars, maar ook vakantiegangers. Tenminste als je beschikt over genoeg zitvlees en geduld. Comfort is immers vaak geen topprioriteit in het Duitse regionale openbaar vervoer.

Snel reizen is er met het 9 euro ticket niet bij, wie bijvoorbeeld van Amsterdam naar Berlijn wil reizen zou in Emmerich verder kunnen reizen met een 9 euro ticket. Echter is de snelste verbinding bijna 10 uur onderweg. Inclusief vier keer overstappen. Het is echter wel een leuke manier om Duitsland met de trein te ontdekken en een bezoekje te brengen aan de Berlijnse muur.

1: hoe lang is het ticket geldig?

Het ticket is geldig van 1 juni 2022 tot 31 augustus 2022 en iedere keer voor 1 maand. Dus een ticket wat je bijvoorbeeld op 15 juni koopt, is alleen in de maand juni geldig.

2: mag mijn hond of fiets mee?

Nee, voor je huisdier of je fiets moet je een eigen kaartje kopen. Of het meenemen van je fiets een slim idee is, is een andere vraag. Door de grote interesse in het 9 euro ticket is er amper nog plek in populaire treinen naar bekende bestemmingen.

3: mag ik met ICE trein reizen?

Nee, de ICE, CE, EC en ECE zijn uitgesloten van het aanbod. Hiervoor heb je een eigen treinkaartje nodig. Dus wie snel wil reizen heeft niets aan het 9 euro ticket. Tenzij het regionale vervoer vertraagd of uitvalt. Dan kun je wel gebruik maken van de alternatieve treinen. Hou echter wel rekening met het feit dat je eerst een kaartje moet kopen en deze vervolgens gereclameerd moet worden bij de Duitse spoorwegen.

4. Moet ik een zitplek reserveren?

Helaas kun je maar in een klein aantal regionale treinen in Duitsland een plek reserveren. Het antwoord is nee.

5. Kan ook met de tram, bus en metro reizen?

Ja, voor 9 euro kun je een maand lang gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer in Duitsland (behalve de de onder punt 3 genoemde treinen). Het is dus een betaalbaar alternatief voor een stadspas, de Berlincard of de meerdaagse kaarten voor het openbaar vervoer in München.