Handdoekje leggen? 200 euro boete

Wie graag een ligbedje bij het zwembad of het strand wil reserveren komt op het eiland Krk in Kroatië voor een dure verrassing te staan.

Het handdoekje leggen is een bekend fenomeen in de bekende vakantie resorts en zorgt voor lachwekkende taferelen van vakantiegangers die voor dag- en dauw al het strand op rennen om de beste bedjes voor de hele familie te reserveren. Het is een ergernis voor veel andere vakantiegangers. De lokale autoriteiten in het Kroatische Krk maken korte metten met de handdoekenleggers en belonen het reserveren van een ligbedje met een vette prent.

Het egoïstische gedrag ging ondertussen zo ver op het strand van Krk dat de ligbedden ’s nachts als werden gereserveerd met oude kleding, kranten en andere voorwerpen die niets op het strand te zoeken hebben. De strandwachten op het eiland beginnen tegenwoordig al om zes uur ’s ochtends het met verzamelen van de handdoeken en parasols om deze vervolgens naar een loods enkele kilometers verderop te bezorgen. Het afhalen van het “reserveringsgerei” gebeurd verder zelden.

Het opruimen van de handdoeken en dergelijke lopen echter behoorlijk uit de hand. De volgende stap aan het strand van Novi Vinodolski is dan ook de extra hoge boete van 200 euro voor diegene die toch zijn ligbedje reserveert. Of de boete ook al daadwerkelijk is uitgeschreven is nog onbekend.