Koopzondagen in Duitsland

Ik ben gek op winkelen, vooral tijdens de sale of gewoon voor de fun, dat zit echt in onze vrouwelijke chromosomen ofzo want mijn man krijg ik met geen mogelijkheid mee. Omdat ik voor mijn werk veel reis en dus ook met enige regelmaat in de Duitse steden vertoef en steeds vaker op een zondag vertrek kom ik soms ook in een Duitse stad met een koopzondag.

Opvallend is dat koopzondagen in Duitsland eerder uitzondering dan regel zijn, Duitsland is dankzij de strenge wetgeving nog verstoken van het gemak van de koopzondag en eigenlijk hebben ze nog gelijk ook daar in Duitsland.

Een wijze spreuk die ik een keer op de achterkant van een pinbon in Nieuw Zeeland aantrof (en dat is alweer 15 jaar geleden dat ik daar was) is mij bijgebleven:

De Zondag is een dag van rust en stilte, en niet omdat god of de kerk dat wil, maar omdat zelfs een door en door harde ziel en dag van rust nodig heeft.

Goed, terug naar Duitsland, toevallig was ik recentelijk dus op zo’n koopzondag in een Duitse stad, en echt je kunt over de hoofden lopen, zo druk zie je het in Nederlandse winkelcentra echt niet meer.  Parkeerplekken waren niet meer te vinden en overal zal je mensen lopen met tasjes van de bekende kledingmerken, en tassen vol, dus de koopzondagen in Duitsland zijn super populair kun je wel stellen.  Sowieso vind ik winkelen in Duitsland erg prettig, het personeel is zeer behulpzaam en de keuze is veel groter.  Dan heb ik het nog niet eens gehad over de Duitse drogist met de naam DM, een paradijs voor iedereen die net als ik gek is op make-up en andere tut dingetjes. De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland en zelfs het eigen merk is super goed.

Aanraders om te winkelen in Duitsland zijn Keulen, Düsseldorf maar ook het grote overdekte winkelcentrum Centro vind ik persoonlijk erg praktisch.