Snelste route naar Oostenrijk

Dit jaar op vakantie naar Oostenrijk? Dan heb ik wat tips voor de snelste route naar Oostenrijk. De snelste en beste route is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je vertrekpunt en je bestemming in Oostenrijk. Maar met de onderstaande tips kom je snel in de bergen.

A3 de Rechtsrheinische route

Als je als eens naar het zuiden bent gereden dan ken je waarschijnlijk de langste autobaan van Duitsland wel. Deze route begint natuurlijk bij Zevenaar waar de A12 de A3 wordt. Vervolgens reis je via Oberhausen, Keulen, Frankfurt en Würzburg richting Nürnberg. Daar kun je kiezen of je de A9 neemt naar München voor een vakantie in Tirol of de A3 richting Passau blijft volgen voor een vakantie in Niederosterreich en Wenen.

De A3 is momenteel ondanks de tientallen wegwerkzaamheden onderweg de snelste route naar Oostenrijk. Onderweg zijn er ook genoeg leuke plekken te vinden om de overnachten langs de snelweg.

Linkrheinisch via de A61, A6 en de A8

Bij Venlo ga je voor de Linkrheinische variant de grens over. Voor iedereen die in het zuiden van Nederland woont een goed alternatief voor een vakantie in het westelijke gedeelte van Oostenrijk. Zoals Vorarlberg en het grootste deel van Tirol.

Ik heb zelf een haat/liefde verhouding met deze route. Normaal gesproken kun je er lekker opschieten, maar in heb ook wel eens momenten gehad waarbij ik de keuze voor deze route vervloekt hebt. Voor de zomer van 2022 zijn er in ieder geval minder wegwerkzaamheden verwacht.

De mooie Sauerland route

Deze route is ideaal als je wat meer tijd hebt. Dit jaar heb je echter meer tijd nodig omdat er enkele grote bruggen worden gerenoveerd. Daarvoor zijn omleidingsroutes aangegeven die niet altijd over een autobaan gaan. Hou dus rekening met vertragingen en oponthoud. De Sauerlandroute is wel mooi om te rijden. Ga je echter met een caravan op pad dan zou ik kiezen voor een andere route. De heuvels in het Sauerland zijn best pittig en de wind op de bruggen kan verraderlijk zijn.

Zwarte zaterdag ook in Duitsland

Helaas is de zwarte zaterdag niet alleen in Frankrijk een berucht fenomeen. Ook In Duitsland loopt het verkeer tijdens de drukke zaterdagen aan het begin en einde van de schoolvakanties vaak hopeloos vast. Probeer dus deze drukke zaterdagen te vermijden door bijvoorbeeld al op vrijdagochtend te vertrekken of door ’s nachts te rijden. Een andere goede optie die ik zelf prettig vind, is door op zondag te reizen. Er is dan in Duitsland geen vrachtverkeer onderweg.

Plan een overnachting onderweg in

Zelf reis ik niet meer in één dag naar Oostenrijk, de 1000 kilometer zijn gewoon te veel om in één dag te doen. Ik plan dus altijd een overnachting op ongeveer twee derde van de rit. Goede tips over overnachtingen in de buurt van de autobaan in Duitsland richting Oostenrijk kun je lezen op alles over Oostenrijk.