Weer op vakantie naar Kroatie

Weer op vakantie naar Kroatië?

De afgelopen dagen wordt er in de media veel gesproken over de zomervakantie. Kun je nou wel of niet naar het buitenland op vakantie gaan deze zomer? Zou je het sowieso wel willen om ergens naartoe te reizen waar teveel beperkingen zijn? Feit is dat de komende tijd veel Europese landen uit hun lockdown gaan. Stap voor stap, dat wel. Op veel plekken zul je de eerste tijd nog te maken krijgen met beperkingen. Maar uiteindelijk is het doel dat er binnen Europa weer op beperkte schaal gereisd zou moeten kunnen worden.

Teveel landen zijn economisch erg afhankelijk van het toerisme. Een voorbeeld daarvan is Kroatië. Dit geliefde vakantieland kent nog maar weinig beperkingen. Hotels, campings en restaurants mogen open zijn. Datzelfde geldt voor de stranden, musea en attractieparken. Klaar dus voor buitenlandse toeristen, zou je zeggen. Niet, dus. Er geldt voor Kroatië nog steeds een inreisbeperking.

De verwachting is dat er op korte termijn weer toeristen uit het buitenland toegelaten worden. Dat zou net op tijd zijn om het toeristenseizoen nog een beetje te redden. De beste reistijd voor Kroatië is deze maand ingegaan. Er is dus haast bij geboden om de hotels weer vol te krijgen.

Men is nu in overleg met buurland Oostenrijk om in ieder geval de grenzen voor elkaar weer open te gooien. Dat zou betekenen dat reizigers uit deze twee landen bij elkaar op bezoek zouden moeten kunnen.

Nederlandse toeristen

Voor Nederlanders zal het iets lastiger worden. Zij zullen naar Kroatië moeten kunnen vliegen of anders via de weg naar Kroatië moeten kunnen reizen. En dan geldt niet alleen wat Kroatië doet, maar ook alle landen die je onderweg kruist. Dat betekent dat je door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië moet kunnen reizen. En dat je onderweg eventueel ergens moet kunnen overnachten. De vraag is of deze lichten op tijd op groen zullen staan voor het hoogseizoen. Het zal nog spannend worden!