Zo scoor je meer ruimte in het vliegtuig

Als reisliefhebber is vliegen soms een noodzakelijk kwaad. En een lange vlucht opeengepakt zitten in een steeds krapper wordende economyclass is niet altijd een pretje. En hoewel het vooruitzicht van een prachtige bestemming zoals Aruba (eerst wel 8 uur vliegen) of Buenos Aires (15 uur(!) vliegen) een heel fijne is, moet je toch eerst die vlucht doorstaan.

En als er iets is waardoor het plezier bij aankomst flink bedorven kan zijn, dan is het die lange volgepakte economy vlucht wel. Zul je net zien dat je eindelijk die prachtige boot-duik kan maken op Bonaire, kom je helemaal verrot en verlept aan en heb je eerst 3 dagen nodig om een beetje bij te komen. Al kan de zuurstof in die duiktank misschien wel helpen bij een snel herstel 😉

Extra stoel

Er is een oplossing om die lange vlucht wat dragelijker door te komen en hij is van toepassing op eigenlijk elke langere vlucht, ongeacht de luchtvaartmaatschappij. Zelf gebruiken we deze truc behoorlijk vaak bij KLM, als we naar Curaçao vliegen, een vlucht die vaak vol zit.

Je kunt natuurlijk extra geld uitgeven voor een Business Class of Premium Economy upgrade waarbij je stoel al ruim genoeg is, maar als je voor de budgetkeuze gaat dan werkt deze manier beter. We gaan namelijk een extra stoel boeken, zodat de stoel naast je vrij blijft. Dat zorgt voor flink wat extra ruimte, maar kost vaak maar een fractie van een upgrade. Hoe dat werkt lees je hieronder:

Stap 1: Zorg dat je weet in wat voor type toestel je vliegt en wat de indeling is. Dit kun je vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Is de indeling 3-4-3 en reis jij met een ander, dan wil je op een rij van 3 zitten (en zelf bij het raam en gangpad zitten).

Stap 2: Neem na het maken van je boeking contact op met de luchtvaartmaatschappij en leg uit dat je een extra stoel wil bijboeken omdat de passagier groot is.

Stap 3: De maatschappij zal je dan een prijs geven. Dit is altijd het basistarief van je ticket (zonder de belastingen). Op een ticket van € 600 kost het meestal tussen de €40 en €100 (maar dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

Stap 4: Reizen maar! Je hebt betaald voor de stoel naast je en hebt dus de garantie dat deze vrij blijft. Wellicht dat de purser nog even langs komt om je een stoelriem-verlenger te brengen, maar deze heb je natuurlijk niet nodig!

Corpulente passagier

Het boeken van een losse stoel is bedoeld voor corpulente passagiers die niet in een normale economy stoel passen. Er is echter geen enkele regel die het andere reizigers verbied om gebruik te maken van deze manier. Het is daarmee een slimme en onbekende manier om voor jezelf wat meer ruimte aan boord van die krappe economyclass te creëren!