Berlijnse muur bezoeken

Een bezoek aan Berlijn zonder de Berlijnse muur te hebben gezien is natuurlijk niet te doen. Ondanks dat de Berlijnse muur na de val grotendeels werd gesloopt zijn er diverse plekken in de stad nog restanten te zien. Waar je de overgebleven delen van de Berlijnse muur kunt zien lees je hieronder.

De geschiedenis van de Berlijnse muur is uitvoerig beschreven op Berlijnse-muur.nl. Daar kun je sowieso veel handige informatie vinden over de beruchte muur die Oost- en West-Berlijn jarenlang in twee delen deelde.

Waar kun je de Berlijnse muur nog zien?

Om te voorkomen dat de muur ooit nog opnieuw gebouwd zou worden besloten de inwoners van Oost- en West-Berlijn om de muur te slopen. Van de oude grens tussen de twee delen van Berlijn is dus nog weinig te zien. Een Leuke route door Berlijn is de Berliner Mauerweg. Deze fiets/wandelroute is 160 kilometer lang en leidt langs het volledige tracjet van de Berlijnse muur. Wie nog echt de muur wil zien kan nog terecht in het Mauerpark, langs een deel van de Bernauer Strasse, Checkpoint Charley en de East Side Gallery.

De Gedenkstätte Berliner Mauer

Natuurlijk is er ter nagedachtenis aan de Berlijnse muur en de tientallen slachtoffers die zijn gevallen aan beide kanten van de muur een monument opgericht. Het Muurmonument kun je vinden aan de Bernauerstrasse 111. Je vindt daar ook het Dokumentationzentrum Berliner mauer en het bezoekerscentrum met een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de muur en het leven aan beide kanten van de muur die Berlijn jaren lang scheidde.

Checkpoint Charley

Een replica van het oude wachtershuisje aan de Friedrichstrasse is een ware toeristenmagneet. Voor een paar euro mag je met één van de bewakers op de foto. Een beetje fake is het wel want zoals gezegd is het huisje een replica en staat het ook niet op de originele plek.

East Side Gallery

Het langste kunstwerk van Berlijn en bovendien het langs overgebleven stuk Berlijnse muur. De bijna 1,3 kilometer lange muur is nu de grootste en langste openlucht galerij ter wereld. Je Schilderingen op de muur zijn het symbool van vrijheid en het einde van de Koude Oorlog.