De mooiste herfstwandelingen door het Paderborner Land

Prachtige, uiteenlopende landschappen, bruisende steden, een rijke geschiedenis, uitgestrekte heidevelden, een uitgebreid wellnessaanbod en spannende bezienswaardigheden. En dat allemaal op nog geen twee uur rijden van de grens. Je vindt het in het Paderborner Land – een verrassende wandelregio in hartje Westfalen. De ideale bestemming voor een wandelweekend of een langere vakantie in de herfst. 

Voor alle soorten wandelaars biedt het Paderborner Land een uitgebreid routenetwerk met een grote variatie aan bekroonde (thema)routes van verschillende lengtes.  

Wandelen over oude handelswegen 

De Eggeweg verbindt met zijn ruime 73 kilometer het Teutoburgerwoud met het Sauerland. Samen met de Hermannsweg – het noordelijke verlengstuk – vormt de Eggeweg de Hermannshöhen en werd een kleine 20 jaar geleden als eerste route door de Duitse Wandelbond bekroond als kwaliteitsroute. Zijn naam heeft de Eggeweg te danken aan zijn verloop; hij volgt de heuvelrug van het Eggegebergte dat bovendien een oude handelsroute is. Doordat de wandeling bijna helemaal over de heuvelruggen loopt, zijn er niet veel dalingen en stijgingen. Je wandelt door heerlijke, afgelegen gebieden en door prachtige gekleurde bossen. Onderweg worden wandelaars getrakteerd op geweldige uitzichten, heldere beekjes en unieke natuurhistorische schatten, zoals de Externsteine en de Lippische Velmerstot. 

Over de Paderborner hoogtevlakte  

In het Paderborner Land ligt vlakbij het stadje Altenbeken een heel romantische dal: het Bekedal behoort tot de mooiste dalen van het Paderborner Land. Met de 20 kilometer lange Paderborner Höhenweg doorkruis je het Bekedal compleet word je continu getrakteerd op schilderachtige uitzichten. De route neemt je mee naar het hoogste punt van Paderborn, waar wandelaars in het ‘Gipfelbuch’ hun wandelprestaties kunnen vereeuwigen. Onderweg wandel je over heerlijke geurende bospaden en passeer je onderweg de glasfabriek Uhden, diepe beukenbossen en talloze wandelhutjes en picknickplekjes. Ook het kleine viaduct in Altenbeken behoort tot de bezienswaardigheden. Wil je niet de hele route lopen, dan kun je Paderborner Höhenweg opdelen in een noordlus van 14, en een zuidlus van 10 kilometer.   

Wandelen door het bruisende Paderborn

Het hart van het Paderborner Land is het levendige Paderborn. Deze stad kent een rijke historie en indrukwekkende bronnen en biedt bezoekers een schat aan culturele bezienswaardigheden, comfortabele hotels net als gezellige restaurants met regionale specialiteiten. 

De PaderWanderung brengt je dwars door het centrum van de stad en laat je kennismaken met de Pader, de kortste rivier van Duitsland, en de 200 bronnen die midden in het centrum ontspringen. Je volgt de Pader langs een groot aantal bezienswaardigheden, oude molens, weidevelden en Padervlaktes. Het eerste deel van de wandeling brengt je tot aan de Padersee, die net buiten het centrum ligt. Vanaf hier kun je de route in verschillende richtingen bewandelen, bijvoorbeeld langs het bezienswaardige Schloß Neuhaus of via de het natuurgebied „Fischteiche”. Beide lussen van de PaderWanderung eindigen weer midden in Paderborn, waar je de rest van de dag kunt genieten van bijvoorbeeld het Heinz Nixdorf MuseumsForum, het grootste computermuseum van de wereld, het historische raadhuis of de indrukwekkende Dom. 

Wandelen door de spoorweggeschiedenis van Altenbeken

Aan de rand van het Eggegebergte ligt het stadje Altenbeken dat vooral bekend staat om zijn rijke spoorweggeschiedenis. Tijdens een wandeling door deze plaats kun je niet om het 482 meter hoge Grote Viaduct heen, de grootste zandstenen brug van Europa. 

Liefhebbers van ongerepte natuur, mooie panorama’s en treinen kunnen de 30 kilometer lange en meermaals bekroonde Viadukt Wanderweg bewandelen. 

Tijdens het wandelen ervaar je het viaduct steeds opnieuw vanuit een ander perspectief. Met deze route wandel je continu over goed bewegwijzerde paden, de bordjes met het viaduct-logo zijn niet te missen. De wandeling loopt ook over de Sommerberg en het noordelijke Eggegebergte, waar de wandeling af en toe wat pittig wordt. Maar na elke klim wordt je beloond op een prachtig uitzicht over het unieke landschap vol monumenten uit het rijke spoorwegverleden van Altenbeken. 

Genieten van het Sennelandschap  

Voor natuurliefhebbers en rustzoekers is het stadje Hövelhof en zijn schitterende  heideomgeving een absolute must. De relatief jonge gemeente ligt midden in het prachtige Sennelandschap en staat eveneens bekend om zijn bronnen van de Ems. Nabij Hövelhof, midden in de Moosheide, ontspringt namelijk de rivier de Ems, een van de bekendste rivieren van Duitsland. De combinatie van het rivier- en Sennelandschap zorgt voor een unieke wandelomgeving. In en rond Hövelhof vind je dan ook enkele goed bewegwijzerde wandelroutes van verschillende lengtes. Een daarvan is de ruim zes kilometer lange „Historische Wanderweg Hövelhof” die je dwars door het Sennelandschap brengt en je laat kennismaken met de geschiedenis van het Hövelhof en zijn Senne-typische gastvrijheid. 

In de herfst kleurt de Moosheide paars, een prachtig gezicht. Een echte bijzonderheid zijn de Senner paarden; maar 50 van deze ooit wilde paarden kom je tegen bij het biologisch station van de Moosheide. Een bezoek aan het Ems-informatiecentrum, waar je alles te weten komt over de Ems, maakt je bezoek aan Hövelhof compleet. 

Informatie 

Het hart van het Paderborner Land – Paderborn – ligt 300 kilometer van Utrecht. Zowel met de auto als met de trein is deze en andere steden in de regio prima te bereiken. 

Veel handige informatie over fietsroutes, zoals GPS-gegevens, brochures en kaarten, uitstapjes en accommodaties vind je op www.paderborner-land.de

Kapel Hillige Seele © Thomas Finke