De magie van Duitse adventskalenders en kerstmarkten

De feestdagen naderen en in Duitsland betekent dit de start van enkele van de meest geliefde tradities: de Adventskalenders en de beroemde kerstmarkten. Beide tradities dompelen zowel de lokale bevolking als bezoekers onder in een wereld van feestelijke vreugde, lichtjes en de geur van specerijen. Laten we een duik nemen in deze betoverende Duitse tradities.

Adventskalenders: Een dagelijkse verrassing

Adventskalenders en kerstmarkten

De Adventskalender is een van de meest gekoesterde voorbereidingstradities voor Kerstmis in Duitsland. De kalender begint op 1 december en eindigt op 24 december, de dag voor Kerstmis. Elke dag mogen kinderen (en volwassenen!) een klein deurtje of vakje openen om een verrassing te vinden. Dit kan variëren van chocolaatjes en snoepjes tot kleine speeltjes of zelfs gedichten.

De oorsprong van de Adventskalender gaat terug naar het 19e-eeuwse Duitsland. Het was een manier voor kinderen om de dagen tot Kerstmis af te tellen. In de vroegste vormen van deze traditie plaatsten gezinnen een krijtstreep op de muur of staken ze elke dag een nieuw kaarsje aan. Door de jaren heen evolueerde dit eenvoudige aftellen naar de meer uitgebreide en versierde kalenders die we vandaag kennen.

Moderne Duitse Adventskalenders zijn vaak prachtige kunstwerken, met gedetailleerde winterse taferelen en vakjes vol verrassingen. Sommige gezinnen kiezen ervoor om zelfgemaakte kalenders te maken, waarbij elk lid van het gezin een bijdrage levert aan de verrassingen.

Kerstmarkten: Een feest voor de zintuigen

Naast de Adventskalenders zijn de Duitse kerstmarkten (Weihnachtsmärkte) een absolute must tijdens de feestdagen. Van grote steden tot kleine dorpen, bijna elke plaats heeft zijn eigen markt, elk met zijn eigen unieke charme.

De geschiedenis van de kerstmarkten gaat terug tot de late middeleeuwen. De eerste geregistreerde kerstmarkt vond plaats in 1384 in Frankfurt. Deze markten waren oorspronkelijk bedoeld om mensen te voorzien van de nodige waren voor de winter. Maar al snel evolueerden ze naar meer feestelijke bijeenkomsten.

Wandelend over een Duitse kerstmarkt word je zintuiglijk overweldigd. De geur van glühwein, gebrande amandelen, en versgebakken Lebkuchen (Duitse gemberkoek) vult de lucht. De marktkraampjes, vaak versierd met lichtjes en kerstversieringen, bieden een scala aan ambachtelijke waren, van handgemaakte kerstornamenten tot houten speelgoed.

Maar het gaat niet alleen om winkelen. Kerstmarkten zijn sociale evenementen. Families en vrienden komen samen om te genieten van de feestelijke sfeer, te luisteren naar live kerstmuziek, en natuurlijk om te smullen van de heerlijke seizoensgebonden lekkernijen.

Bezoek de kerstmarkten in Keulen

De Duitse tradities van Adventskalenders en kerstmarkten zijn niet alleen een feest voor de zintuigen, maar ook een diepe duik in de rijke culturele geschiedenis van het land. Ze herinneren ons aan de eenvoudige vreugden van anticipatie en samenzijn. Of je nu de dagen aftelt met een Adventskalender uit Oostenrijk of jezelf verwent op een kerstmarkt, één ding is zeker: de magie van een Duitse Kerstmis zal je hart verwarmen.