Ga je op vakantie naar Duitsland dit jaar? Dan is in veel steden een milieusticker verplicht. Deze rood, gele of in het beste geval groene sticker dien je op voor je voorruit van je auto te plakken. Zonder deze milieusticker zijn de binnensteden van bijvoorbeeld Keulen of Düsseldorf ineens verboden gebied en moet je je auto aan de rand van de stad laten staan.
De Milieusticker die officieel Umweltplakette heet kun je trouwens vrij makkelijk online kopen. Er zijn diverse online aanbieders die de sticker na een korte controle van je kentekenbewijs of op basis van je kenteken binnen 24 uur opsturen. Je kunt natuurlijk ook terecht bij je plaatselijke vestiging van de ANWB. Al is mijn ervaring dat de eerder genoemde online aanbieders sneller zijn met versturen en vaak ook een paar eurootjes goedkoper.
De Lijst met plaatsnamen waar je een milieusticker nodig hebt, wordt steeds langer. Op dit moment staan ongeveer 70 steden op de lijst en zijn er ongeveer 60 zogenaamde umweltzones. Steden die onder andere op de lijst staan zijn:
- Keulen
- Düsseldorf
- Bremen
- München
- Berlijn
- Münster
Geen milieusticker nodig op de autobaan
Reis je naar Oostenrijk, Denemarken of een andere bestemming via de autobaan en ben je niet van plan om in één van de grote steden te komen? Dan hoef je niets te doen. De snelwegen in Duitsland vallen (gelukkig) allemaal buiten de milieuzones.
Doel van de milieusticker
Met de invoering van de milieusticker wil het Duitse ministerie van Umwelt de luchtkwaliteit in de binnensteden verbeteren. Een oude diesel zonder roetfilter heeft in een binnenstad niets te zoeken. Gelukkig komen deze auto’s ook bijna niet meer voor. Je auto moet dan wel erg oud zijn. In principe komen alle personenauto’s die na 2006 zijn gebouwd in aanmerking voor de groene sticker. Dit jaartal is echter een algemene richtlijn.
Ik rij elektrisch heb ik dan ook een Milieusticker nodig?
Ja, ook elektrische auto’s dienen een milieusticker te hebben. De controleur kan namelijk niet zien of een auto elektrisch is. Maak je verder geen zorgen een elektrische auto krijgt altijd een groene sticker. Over die controleur gesproken in veel steden mag een parkeercontroleur ook de controle uitvoeren. De boete voor het niet hebben van een milieusticker is trouwens voor Duitse begrippen hoog. Reken op een bedrag tussen de € 80 en € 130.