Voor de meeste is het een “once in a lifetime experience”  dus maak er het mooiste van. Met deze 15 tips komt dat helemaal goed.

1. Wees niet bang om tegen mensen te praten

Backpacken gaat niet altijd over je reis zelf, maar om de mensen die je tijdens je reizen leert kennen. Het mooiste van backpacken is dat je namelijk altijd onderweg bent en meestal met mensen die dezelfde interesses hebben namelijk iets nieuws ontdekken. Deze mensen staan dus open voor alles wat nieuw is, dus ook voor nieuwe vrienden.  Onthoud dat je nooit alleen bent, iedere backpacker zit in het zelfde schuitje. Dus pak deze tip met twee handen aan: Neem een biertje in de hostel bar, en zoek contact met andere backpackers, wees eerlijk en vraag gewoon.. toon interesse en je reis wordt nog veel leuker.

2. Praat met de locals

Een van de belangrijkste redenen om te reizen is het ontdekken van andere culturen of heb ik het dan mis? Locals zijn dan je beste bron van informatie en weten vaak als geen ander waar de echt bijzondere dingen in de omgeving te vinden zijn, “het of the beaten track” De meeste locals in Australië en nieuw Zeeland zijn erg vriendelijk en zijn een ware bron van inspiratie voor menig reiziger.  Wees niet bang dat je in het begin even voor schut wordt gezet, accepteer het – “take the piss out of you” – Dat is typisch voor een Australiër of een Nieuw Zeelander, zie het als een welkomsritueel.

3. Flip Flops

Laat een groot deel van je schoenen maar thuis, je slippertjes zijn de komende maanden je “footwear”  of het nu koud, nat of “bloody-hot”  is  te veel schoenen is zonde. de meeste clubs (buiten de grote steden zoals Sydney en Melbourne) laten je op flip-flops gewoon naar binnen.  Trouwens slippertjes zijn de ideale budget manier van reizen.  “Oja, in Australië noemen ze slippertjes Thongs, met de nadruk op Th.”

4. Waterdichte camera tas

Ja, dat dacht je, altijd mooi weer daar aan de andere kant van de aardbol, sorry, ik moet je even uit die droom halen. Ook in Australie en Nieuw Zeeland regent het regelmatig. Dus voor iedereen die graag mooie foto’s maakt investeer in een goede camera tas, met een regenhoes. Of ruim je camera altijd in een waterdichte zak op. Die dingen zijn niet overdreven duur.  Als je dan toch gaat kijken voor een camera tas, kijk dan gelijk voor een kleine rugzak, zo heb je altijd je belangrijkste dingen bij je zoals een flesje zonnebrand, je telefoon en de andere dingen die je nodig hebt tijdens het ontdekken van de nieuwe wereld.

5.  Reis met een laptopje

niks is handiger dan je eigen laptop, het gebruik van computers in een jeugdherberg kan soms erg duur zijn, bovendien ook erg onhandig. in de meeste australische steden is er gratis wifi beschikbaar en anders ben je van harte welkom om het internet te gebruiken bij bijvoorbeeld de Macdonalds (neem je er lekker een sundae icecream bij)  Koop wel een goedkoop laptopje, laat je dure macbook thuis. Een mini notebook heb je soms al voor bedragen rond de 100 euro. Sla alles op in de cloud, dus mocht je laptopje stuk gaan of gestolen worden is er alleen financiële schade.

6. Opblaasbaar kussentje

Ik reis niet meer zonder, helemaal niet in Australie waar de reistijden soms erg lang kunnen zijn, en busreizen erg saai. een opblaasbaar kussentje neemt amper ruimte in beslag en je wordt niet wakker met een stijve nek. Wil je helemaal op de bespaar toer, sloop dan de zak uit een wijndoos (de beste Australische uitvinding ooit) spoel de zak even uit met water, blaas de zak op en je hebt een kussentje.  De aussie way of recycling.

7. Proef de locale delicatessen

De wijn uit een doos (zie puntje 6) is goedkoop, maar meestal van een uitstekende kwaliteit, en absoluut geen chateau migraine, mix het eens met sinaasappelsap (OJ) . Vegemite is ook zoiets, gewoon proeven maar wees verstandig, smeer slechts een mespuntje uit over je boterham. Het is namelijk ontzettend sterk van smaak.  Probeer het ook eens met kaas.  Natuurlijk eet je in Australie als een toerist en probeer je een stukje Kangoeroe, Emu en Krokodil van de barbie (=Australisch voor barbecue)

In Nieuw Zeeland probeer je als eerste een blikje L&P Soda, Alleen in Nieuw Zeeland kun je dit lekkere drankje krijgen, het lijkt wel alsof er een exportverbod op dit product zit.  Natuurlijk probeer in Nieuw Zeeland ook een Hangi, het typische Maori gerecht wat onder de grond wordt gekookt.

De Australiers en de Nieuw Zeelanders strijden al sinds het ontstaan van de landen over wie nu de uitvinder is van de Pavlova, maakt verder ook niet uit gewoon in beide landen uitproberen. De lekkerste wint.

8. Sta vroeg op!

Hoe kom je het snelst van je kater af? Sta vroeg op! Start je dag met een lekker compleet Engels ontbijt en je bent monter genoeg om de dag te beginnen. Plus je hebt nog wat aan de dag in bed ontdek je toch niks.

9. Neem risico’s

Nee, spring niet van bruggen of gebouwen maar volg je Lonely Planet eens een keertje NIET. Ontdek de plekjes die niet als “must do”  in de reisboeken staan. De plekken die je het mooist vindt zijn vaak die plekken die je op een impulsief moment hebt ontdekt. Volg een local of ga een keertje rechtsaf in plaats van linksaf.

10. Bankpassen

Neem altijd een reserve bankpas mee, neem een creditcard mee, in tegenstelling tot Nederland kun je in Australie bijna alles met je Creditcard betalen. Zelfs in de meeste supermarkten worden Visa en Mastercard geaccepteerd. Zorg dat je van al je bankpassen de nummers weet maar ook de telefoonnummers in geval van verlies.

11.Leer surfen

Nee, niet op internet natuurlijk maar op een plank. In Nieuw Zeeland ga je naar Ragain of Gisborne, en in Australie zijn genoeg plekken te vinden waar je het kunt leren, Populaire bestemmingen zijn de Great Ocean Road, Sydney’s stranden, de kust rondom Perth en Byron Bay.

12. Laat je niet verassen door het weer

reis niet zonder een regenjas en een warme trui. een lange broek kan ook geen kwaad. Als het kan reis je met de seizoenen, Dus in de wintermaanden ga je naar het noorden van Australië en Nieuw Zeeland en zodra de zomer begint in ben je in het Zuiden.

13. Blijf in contact

De meest belangrijke regel tijdens je trip, blijf in contact met je vrienden en familie, een belletje is zo gedaan en kost tegenwoordig bijna niks, een e-mailtje met je reiservaringen op zijn tijd vindt iedereen leuk.  Last but not least, een kaartje sturen kan nog steeds, en postzegels zijn nog steeds overal te koop, alleen duur het bizar lang voor een kaartje in Nederland aankomt. Maar dat mag de pret niet drukken.

14.Get off the Beaten track

Ik zei het al eerder, plan een trip naar de outback, weg van de toeristen en weg van fastfood en andere gemakken. Huur een auto en ga op ontdekkingsreis door de gebieden waar niemand anders komt.  Stop eens bij een pub in zo’n uitgestorven dorp en je weet niet wat je meemaakt.

15.Wees niet bang om afscheid te nemen

je leert tijdens je reis nieuwe vrienden kennen, maar laat je nieuwe vrienden niet bepalen waar jij naar toe gaat. pas je reisplannen daar niet op aan. waardeer de tijd jullie samen haden maar besef je goed dat voor elke Good Bye een hele boel Hello’s op de volgende bestemming op je wachten.

Bonustip: Zorg er voor dat je een goede backpack hebt voor je op reis gaat.

Bedenk voordat je een backpack koopt goed hoeveel ruimte je nodig hebt. Neem je bijvoorbeeld een groot badlaken, een tentje of veel warme kleren mee, dan is het slim een backpack te nemen met een grote inhoud vanaf bijvoorbeeld 70 liter. Ga je naar een zomerse bestemming en heb je weinig kleren mee dan is een tas van 50 liter al snel genoeg. Ga je actief wandelen met de tas dan kan ook een drinkwater systeem handig zijn. Daarnaast is het erg comfortabel als je de hoogte van je backpack tas kan instellen. Voor meer informatie en het vergelijken van verschillen backpacks neem eens een kijkje op de categorie backpack op de website dik.nl/rugzak/backpack/. Hier kun je eenvoudig selecteren wat je wensen zijn.

Comments

comments