Eindelijk: je laptop en vloeistoffen mogen blijven zitten

Het is één van mijn grootste ergernissen op Schiphol. Iedere keer weer je halve tas leeghalen omdat dat stomme scan ding weer wat heeft gezien wat verdacht zou kunnen zijn.  Menig discussie heb ik al gevoerd met de controle functionarissen op Schiphol. Ook dat ze veel te ver gingen of onbeschoft en onbeleefd waren tegen andere reizigers. Het is al een keer zo hoog opgelopen dat ik mijn klacht rechtstreeks bij de Marechaussee dropte. Welke vervolgens heel serieus is opgepakt.

Nieuwe scanners op Schiphol

De kern van dit bericht is dat Schiphol al een aantal scanners heeft staan waarmee je eigenlijk zonder gezeur kunt doorlopen. Je mag alles laten zitten in je tas. De scanners maken een soort 3D afdruk van je binnenkant en herkennen daarin dan je laptop en de vloeistoffen. Als je de juiste incheckbalies op Schiphol weet dan scheelt dat heel veel tijd.  De reizigers naar de niet Schengen landen hebben bijvoorbeeld al te maken met deze scanners. Dat scheelt aanzienlijk in de wachttijd en het belangrijkste discussie en ergernissen.

Het blijft niet bij nieuwe scanners

Het personeel achter de machines en bij de controles wordt ook beter geinstrueerd en moet de gastvrijheid uitstralen die je van een internationale luchthaven mag verwachten. Door middel van eenvoudige ingrepen wordt het wachten op- en de controle op zicht zelf een stuk gemakkelijk en vooral vriendelijker worden. De stresslevel van de passagier is al hoger dan normaal en dat moet het zelfde blijven.

Wat je nog wel moet weten

Deze nieuwe scanners staan er natuurlijk niet in één keer, de verwachting is dat de eerste scanners eind 2018 worden geplaatst en voor de zomervakantie 2019 moet de vervanging van alle scanners klaar zijn. Het is nog wel aan te raden om al je vloeistoffen in een zakje bij elkaar te bewaren en niet meer mee te nemen dan noodzakelijk.

Besef je wel dat Schiphol hiermee een voorloper is, en veel andere luchthavens dit gemak nog niet hebben. Dus daar mag je handeltje toch uit de tas.