Let op met geld opnemen in het buitenland

Op steeds meer plekken in Europa verdwijnen de geldautomaten om contact geld op te nemen als sneeuw voor de zon. Waar je vroeger bij iedere bank wel even snel een paar biljetten uit de muur kon trekken is het nu zoeken geblazen. Let dus goed op bij geld opnemen in het buitenland met de onderstaande tip.

Een aanbieder van direct cash zag dat probleem ook en plaatst op toeristische plekken tegenwoordig zijn eigen geldautomaten. Deze opvallend gele automaten zie je vooral bij tankstations, souvenirwinkels en bij de plekken waar je als toerist direct geld nodig hebt.

Natuurlijk doet deze slimme ondernemer dat niet voor niets. per transactie betaal je een percentage die direct van je bankrekening wordt ingetrokken. De hoogte van het percentage is afhankelijk van het bedrag wat je pint en met welke bank je in Nederland zaken doet.

Tijdens mijn laatste trip naar Hallstatt kwam ik ook zo’n automaat tegen. Voor 100 euro cash geld verlangde de geldautomaat (in het buitenland trouwens vaak ATM genoemd een transactie vergoeding van € 7,50 Dat is best een pittige bijdrage. Omdat er alleen in de taal van het land wordt geschreven dat deze automaat extra geld kost trappen veel toeristen in deze valkuil en is het voor de ondernemer die de geldautomaten exploiteert een leuke verdienste.

Zoek altijd een geldautomaat van een echte bank

Neem dus altijd geld op bij een pinautomaat van een lokale bank. Deze kun je met Google maps tegenwoordig makkelijk vinden. Probeer de pinautomaten op de toeristische plekken altijd te vermijden om hoge transactiekosten te vermijden. Let goed op de stickers en op de teksten die op de automaat staan. Vertrouw je het niet probeer dan via Google Translate de teksten te vertalen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.