De zomer door met natuurlijke zonnebrandcrème

De zon schijnt, de rokjes worden korter, de heren laten de beentjes zien en zoals elk jaar sta je voor het schap bij de drogist vol met tientallen flessen zonnebrandcrème. Want beschermen tegen de zon is het devies, maar welk product is het juiste?

Je moet tegenwoordig op zoveel dingen letten zoals: SPF (=lichtbeschermingsfactor) 10 tot 50, je huidtype, de blootstelling aan de zon – allemaal vrij moeilijk te beoordelen. En hoe werkt een zonnebrandcrème eigenlijk?

Hoe werkt zonnebrandcrème

Een standaard zonnebrandcrème maakt gebruik van een chemische samenstelling om de gevaarlijke Uv-stralen te filteren en om te zetten in warmte-energie. Ik zal de chemische bestanddelen en de namen daarvan besparen, want dat maakt dit artikel totaal onleesbaar en ik weet zeker dat je dan nu al afgehaakt was. Naast mogelijke allergene effecten heeft de universiteit van Zürich naar verluidt bewijzen gevonden van hormonale stress veroorzaakt door Uv-filtercrèmes.

Natuurlijke zonnebrandcrème daarentegen werken met mineralen zoals zinkoxide om zonnebrand te voorkomen. De minerale deeltjes werken als lichtreflectoren op de huid en buigen zo de Uv-straling af. Dit natuurlijke product bevat geen schadelijke chemicaliën. Maar zelfs deze productvariant heeft natuurlijk naar nadelen. Hoe grover de minerale deeltjes, hoe stroperiger en dikker het product wordt bij het aanbrengen – zo kan het gebeuren dat u na het aanbrengen als een schilder die net zijn muren heeft gesaust op het strand ligt. Geen pretje dus.

Het nanodeeltje

Om dit tegen te gaan, hebben ze iets bedacht: het nanodeeltje. En dat is precies waar we onze maar vinden. Volgens een regelgeving van de Europese Unie worden alle deeltjes kleiner dan 100 nanometers nanodeeltjes genoemd.

Wetenschappers debatteren al lange tijd over de vraag of deze nanodeeltjes door de huid kunnen dringen en het lichaam kunnen binnendringen, en in welke mate deze deeltjes een risico kunnen vormen voor het menselijk organisme. Het staat echter buiten kijf dat nanodeeltjes door hun grootte verbindingen kunnen aangaan met andere deeltjes en dat dit oncontroleerbare proces tot onbekende resultaten kan leiden. Bovendien komen de nanodeeltjes in ons drinkwater terecht en zijn ze bijna niet te filteren. De effecten van nanodeeltjes op het milieu zijn dus niet te onderschatten.

Hormonale en allergene risico’s zijn niet iets wat je absoluut wilt vermijden, vooral niet wanneer de zon schijnt en je van het zorgeloze leven zou moeten genieten.

Daarom moet je producten gemaakt met mineralen gebruiken en er gewoon op letten dat ze geen nanodeeltjes bevatten. De witte film zal niet eeuwig blijven en uiteindelijk zal het je zelfs vertellen of je goed gesmeerd hebt en of je nog voldoende zonnebescherming op je huid hebt. (alleen laat je verfroller en kwast thuis)

Een zonbeschermingsfactor van SPF 50 is trouwens zelden nodig. Voor alle Europese vakantie- en zonegebieden, ongeacht het huidtype, is een SPF 30 ruim voldoende bij regelmatig gebruik. Vergeet ook na iedere duik in het water weer opnieuw te smeren.

Zonnebrandcrème is trouwens geen vrijbrief om onbeperkt te zonnebaden. Let dus goed op en probeer de zon tijdens het heetste moment van de dag te vermijden.