Pas op met autoverhuur

Ga je op vakantie en heb je een huurauto nodig, dan ben je tegenwoordig overgeleverd aan de goden. Veel verhuurbedrijven  met voordelige huurauto’s trekken werkelijk een trukendoos open om je zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen. We ondervonden recentelijk zelf een aantal van deze trucs tijdens de autohuur in Mallorca.

Dus echt even opletten als je een auto gaat huren rondom de Middellandse zee.

  • Extra verzekeringen zijn niet inclusief, men probeert je alles aan te smeren, banden, ruiten, onderkant en bovenkant van de auto.
  • Brandstof, men rekent rustig 100 euro voor een tank benzine, als een soort van service, je krijg dan een auto met een volle tank en kun de auto met een lege tank terug brengen. Zonder dollen een volle tank brandstof in Spanje kost geen 100 euro. Vooral niet met een klein Fiatje 500 of een Volkswagen Up.
  • Afkopen borg, heb je geen creditcard dan wil men in eens de borg cash of via de pin hebben. Deze borg ligt vaak een stuk hoger dan gebruikelijk omdat een creditcard als een soort van extra garantie geldt. Deze borg kun je dan weer voor een x bedrag afkopen.
  • Zie je af van alle verzekeringen, extraatjes en andere upsells, dan krijg je vaak de nieuwste auto mee. Bij terugkomst wordt de auto dan extra zorgvuldig gecontroleerd en wedden dat ze een krasje, deukje, vlekje vinden.
  • Lange wachtrijen, een andere truc om geld uit je zak te kloppen is de fast-check-in een speciale balie geeft je tegen een meerprijs van een x bedrag snellere toegang tot je auto en je mag de wachtrij voor klanten die het niet willen overslaan, noem het betaald voorkruipen.
  • Het contract en de kleine lettertjes zijn niet beschikbaar in het Engels,  je tekent dus blind ergens voor want er zijn maar weinig toeristen die de Spaanse taal machtig zijn.
  • Pas op voor extraatjes zoals navigatie systemen, kinderzitjes en sneeuwkettingen. Deze worden vaak voor aanzienlijke bedragen gewoon op de rekening gezet. een tomtom voor 15 euro per dag is heel normaal in de autoverhuur, zo’n ding kost nieuw misschien net 100 euro. Een setje sneeuwkettingen ging weg voor 100 euro, bij het tankstation om de hoek kreeg ik een set voor 60 euro maar dan waren de kettingen wel van mij.
  • Controleer vooral de maanden na de verhuur regelmatig je creditcard afrekeningen, boetes, en schade aan de auto wordt vaak pas maanden later van je creditcard afgetrokken met extreem hoge administratiekosten. (een parkeerbon van 15 euro werd verhoogd met 80 euro administratie kosten)

Boek dus bij betrouwbare partijen en is een aanbieding te mooi om waar te zijn laat deze dan lopen, een week lang een huurauto op Mallorca voor 70 euro kan niet, reken zelf maar uit wat je eigen auto kost en dan moet zo’n verhuurder ook zijn personeel en de dure locatie bij het vliegveld betalen.

Zoek vooraf altijd op reviews, en google de verhuurder, en niet alleen op Nederlandse websites. Veel van de verhuurders manipuleren de reviews door zelf zeer positief over zich zelf te schrijven, deze herken je vaak gelijk.