10 handige tips voor autohuur op vakantie

Veel vakantiegangers willen tijdens de trip in het buitenland toch graag de mogelijkheid hebben om te gaan en te staan waar ze willen. Het makkelijkst doe je dat met je eigen auto, geen gezeur met openbaar vervoer of taxi’s. Het aanbod van huurauto’s in de populaire vakantiebestemmingen is gigantisch, soms lijkt het wel dat iedere tweede Griek op Kreta een autoverhuurbedrijfje runt.

Toch kan het geen kwaad om je vooraf even goed te informeren. Dus heb ik 10 handige tips voor je samengesteld waar je op moet letten bij het boeken van huurauto.

Tip 1: – vergelijken loont  altijd

Wie het internet gebruikt om een huurauto te boeken moet vergelijken, iedere euro die je bespaart is er eentje die je weer kunt uitgeven voor je vakantie. Veel verhuurbedrijven bieden zogenaamde spaar pakketen aan. In het kort komt het er op neer dat hoe langer je huurt hoe goedkoper je dagprijs is.  Betaal je je auto al vooraf dan kun je ook vaak al een leuke korting krijgen, echter kleeft hier een risico aan want als de verhuurder voor je vakantie failliet gaat kun je naar je centen fluiten.

Een lidmaatschap van bijvoorbeeld de ANWB moet je echt leven laten zien of invullen, vaak krijg je met de ANWB kaart of je Frequent Flyer pas extra procenten korting. Bovendien telt het soms mee bij je vliegmijlen. Dus komt het gratis ticket steeds dichterbij.

Tip 2: Boek wat je echt nodig hebt

Bepaal vooraf wat je nodig hebt, ga je een rondreis maken dan is het handig om je navigatie mee te boeken, tenzij je er zelf al eeentje hebt. Rijdt je vakantie partner ook? Boek dit dan gelijk mee, achteraf is het vaak een stuk duurder. Kijk ook naar je bagage, heb je slechts 2 koffertjes en een rugzakje. dan volstaat een klein autootje ook, het is misschien even wat anders dan je dikke lease bak thuis maar heey, het is vakantie.

Tip 3: De kleine lettertjes

Lees het contract goed door, print het desnoods uit als je online geboekt hebt. controleer of alles klopt. Dus check of de vrije kilometers en de eventuele bijrijders op het formulier staan.  informeer vooraf naar de extra kosten indien je geen vrije kilometers hebt. Niks is vervelender om op de laatste dag nog wat extra’s te moeten aftikken. Vooral extra betaalde kilometers zijn een goudmijntje voor de verhuurders.

Tip 4: Controleer de leeftijden

In veel landen is het pas vanaf het 21ste levensjaar toegestaan om een auto te huren, en moet de huurder het rijbewijs minimaal één jaar in het bezit hebben. Dit kan per land maar ook per verhuurder verschillen.  Ben je jonger of heb je nog maar net je rijbewijs sta er dan niet raar van te kijken dat je een extra toeslag moet betalen, je bent voor de verhuurder namelijk een risico.

Tip 5: Vergeet je rijbewijs en credit card niet

Zonder rijbewijs en credit card geen auto, verhuurders moeten verzekeringstechnisch controleren of jij wel een auto mag rijden. Om er zeker van te zijn dat je de auto ongeschonden weer terug brengt vragen veel verhuurders om een borg. Deze betaal je het makkelijkst en snelst met een credit card. Let wel even op de maximale bestedingslimiet op je credit card. Voor de tijdsduur van de huurovereenkomst is dit bedrag namelijk niet op te nemen.

Tip 6: Controleer het voertuig goed

Loop een uitgebreid rondje om je auto, opzoek naar krassen, deuken en andere onregelmatigheden, kijk ook even naar het bandenprofiel. Controleer vervolgens het licht, de ruitenwissers maar ook of er nog ruitenwisservloeistof aanwezig is.  Check ook even de voorruit of de beroemde sterretjes.

Voordat je echt gas geeft en van het terrein van de verhuurder afstuift doe je een subtiele remproef en controleer je of de handrem werkt. Kijk ook even goed op het dashboard of er geen rare lampjes branden.

Van alles wat je constateert laat je een notitie maken.  Heb je het eigen risico volledig afgekocht dan kan het wat minder uitgebreid maar laat je wel informeren of alles onder dat afkopen valt. Vaak zijn bodem en bovenkant van de auto de uitzonderingen.

Tip 7: Ga voor zeker

Ik haalde het bij tip 6 al aan, de afkoop eigen risico, voor slechts een paar euro extra ben je volledig verzekerd en loop je geen enkel risico meer. Let goed op de voorwaarden of alles er onder valt, vaak kun je banden en ruiten nog eens extra verzekeren. Voor het geld extra hoef je het soms echt niet te laten.

Tip 8: Andere landen, andere regels

Informeer voor vertrek naar de verkeersregels in je vakantieland. Bij de ANWB hebben ze daar een handig handboek voor.  Kijk ook hier weer naar je huurcontract als je tussen twee landen reist. Vaak mag je namelijk niet met een huurauto de grens over.

Tip 9: Bekijk de samenwerkingen van de verhuurbedrijven goed

Het loont om de informatie van de verhuurder goed door te kijken, soms krijg je leuke kortingen bij een hotel of parkeer je voordeliger in een centrum. Korting op brandstof is ook mogelijk.

Tip 10: Annuleringsvoorwaarden

De laatste tip is de minst leuke van deze serie, helaas komt het voor dat je een vakantie door omstandigheden moet annuleren. Kijk dus goed wat de voorwaarden zijn. Vaak kun je enkele weken voor de vakantie begint nog onder de overeenkomst uit. Of sluit een annuleringsverzekering af.

 Plaats een reactie