Check je verbandtrommel voor je op vakantie gaat

Ga je dit jaar op vakantie met de auto? Controleer dan voor vertrek je verbandtrommel. In veel landen is het namelijk verplicht om verbandtrommel in de auto te hebben. Deze verbandtrommel moet zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum en natuurlijk is de verbandtrommel goed gevuld met alles waarmee je een wond kunt behandelen.

Het beste neem je een verbandtrommel mee die nog geseald is, haal de folie er niet vanaf maar zorg er wel voor dat de houdbaarheidsdatum die je vaak op een sticker kunt vinden goed leesbaar is.

Bekijk hier de beste verbandtrommels voor onderweg.

Controles in Duitsland en Oostenrijk

Bij een verkeerscontrole in Duitsland of Oostenrijk is het eerder regel dan uitzondering dat de politieagent vraagt naar je verbandtrommel. Heb je deze niet bij je of is de houdbaarheidsdatum verlopen dan krijg je daar een boete voor. Deze kun je vaak direct afrekenen en is in de regel ongeveer 10 tot 20 euro. Daar kun je ook een nieuwe verbandtrommel voor kopen.

In Duitsland zijn 2 mondmaskers verplicht

In februari 2022 is de officiële normering voor de verbandtrommels in auto’s voor Duitsland aangepast. Dat doen ze netjes in de DIN 13164. Deze schrijft voor dat het verplicht is om 2 medische mondmaskers mee te nemen in een verbandtrommel. Dat betekent niet dat je gelijk je verbandtrommel moet vervangen, je hebt tot 31 januari 2023 de tijd.

Verder handig om mee te nemen

Verder adviseren we altijd om een tekentang in je verbandtrommel mee te nemen. Met dit kleine tangetje kun je een teek die zich heeft vastgebeten in je huid makkelijk verwijderen. Een teek is een minuscuul insect wat zich in je huid vastbijt, echter kan een beet van dit kleine beestje ernstige gevolgen hebben. Veel teken zijn namelijk besmet met de ziekte van Lyme. Teken komen vooral veel voor in de bossen en zijn tegenwoordig in alle europese landen te vinden.