Veilig gebruik maken van wifi tijdens je vakantie

Veilig gebruik maken van wifi tijdens je vakantie

Veel Nederlanders genieten op het moment van hun welverdiende zomervakantie. En of je in dit bijzondere jaar nu in Nederland blijft of juist de zon zoekt in het buitenland: Nederlanders kunnen en willen niet zonder wifi tijdens hun vakantie. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van openbare wifi netwerken (bijvoorbeeld in hotels en horeca) die niet altijd goed beveiligd zijn. Kwaadwillende derde partijen kunnen hier ongewild jouw internetverkeer aftappen. Waar moet je als vakantieganger op letten en hoe kun je veilig de wifi op?

Waarom is wifi niet altijd veilig

Hackers zijn dol op openbare wifi-netwerken, omdat deze niet altijd goed beveiligd zijn. Zeker bij kleinere hotels ligt de focus meer op het runnen van een hotel, dan voor het zorgen voor een veilige internetverbinding. Cybercriminelen sporen dan ook slecht beveiligde netwerken op om daar vervolgens persoonlijke gegevens, wachtwoorden en persoonlijke e-mails van vakantiegangers buit te maken. Doordat ook je bank- of DigiD gegevens niet veilig zijn, kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er spullen besteld worden via jouw betaalrekening, kunnen je persoonlijke foto’s gestolen worden of kun je zelfs te maken krijgen met identiteitsfraude.

Hoe wel veilig openbare wifi gebruiken?


Gelukkig is er wel een goede oplossing beschikbaar; de zogenaamde VPN-verbinding. Bij internetgebruik via een VPN-verbinding kun je je eigen internetgebruik compleet afschermen voor derden. Dit is snel, makkelijk en bij sommige VPN aanbieders zelfs gratis.

Je kunt gebruik maken van VPN door de app van een aanbieder downloaden. Na het openen van de app selecteer  je een beveiligde (buitenlandse)server en wordt al je internetverkeer direct versleuteld. Je kunt nu alle websites bezoeken en wachtwoorden en persoonlijke gegevens invullen op je telefoon/ tablet zonder dat hackers en andere cybercriminelen deze kunnen achterhalen. Daarbij kan je dan ook zonder problemen gebruik maken van het internet dat via openbare Wifi wordt aangeboden.

Naast je online veiligheid heeft VPN verbinding ook een ander voordeel. Namelijk dat je via een VPN ook toegang kunt krijgen tot buitenlandse services die eigenlijk alleen aan lokale bewoners worden aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld door het selecteren van een Amerikaanse server ook het uitgebreide(re) Amerikaanse aanbod van Netflix bekijken. En natuurlijk kun je dan ook vanuit het buitenland dan weer het Nederlandse of Vlaamse aanbod bekijken. Handig als je een serie verder wilt kijken. Netflix toont namelijk altijd het lokale aanbod van het land waar je je bevindt. Hetzelfde geldt voor de ondertiteling die je tijdens een stedentrip in Rome dus enkel in het Italiaans op Netflix te zien krijgt.

Welke VPN verbinding is de beste 

Anno 2020 zijn er veel verschillende soorten VPN diensten. Maar hoe weet je nou eigenlijk welke aanbieder het beste bij jou past?

Op de website VPNgids.nl (https://www.vpngids.nl/reviews) kun je tientallen verschillende aanbieders vergelijken.

Elke aanbieder heeft zijn eigen specialiteiten. Door bij de filteropties aan te geven waarvoor je internet gebruikt, kom je snel uit bij de voor jou beste aanbieder(s). Ter sprake komt bijvoorbeeld of je enkel VPN voor veilig internet wilt gebruiken of ook voor het streamen van films en series? En welke besturingssystemen je gebruikt, bijvoorbeeld iOS gebruikt, Linux en/of Windows.