Weg met de auto? Arriveer veilig op je bestemming met deze tips

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt de auto als ze op vakantie gaan. Natuurlijk wil je veilig aankomen zodat je onbezorgd van je welverdiende vakantie kunt genieten. Met de juiste voorbereiding en het juiste rijgedrag verklein je de kans op ongelukken en schade.

Bagage

Als je lang weggaat, neem je meestal een berg aan kleding, kampeerspullen en andere bagage mee. Anders dan wanneer je met het vliegtuig gaat, waarbij je vastzit aan een maximum van 20 kilo bagage, heb je tijdens een autovakantie meer ruimte om spullen mee te nemen.

Zware spullen leg je onderop. Hierdoor ligt het zwaartepunt lager en ligt de auto beter op de weg. De zwaarste spullen plaats je bij de as of tegen de achterbank. Lichte spullen leg je bovenop. Probeer deze wel zo veel mogelijk vast te zetten, zodat er geen spullen door de auto vliegen bij een ongeluk. Dit kan met een deken, een net en bagagebanden. Scherpe voorwerpen verpak je in afgesloten dozen, tassen of doeken. Denk hierbij ook aan glas: als dit kapot gaat kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Houd rekening met de maximummassa van je auto. Dit staat in je kentekenbewijs. Als je te veel meeneemt riskeer je niet alleen een fikse boete, maar loop je ook meer kans op ongelukken. Voor fout laden geldt hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan bagage die uitsteekt of als de auto naar een kant helt.
Voorbereiding auto

Een goede check of servicebeurt is zeker aan te raden voor een lange reis. Zo loop je minder kans dat je auto met pech langs de weg komt te staan. Breng je auto een aantal weken voor je vakantie naar de garage, of controleer in ieder geval de volgende punten:

  • Vloeistoffen: zit er genoeg olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof in? Vul de vloeistoffen bij waar nodig en neem wat extra flessen mee.
  • Banden: Controleer de bandenspanning nadat je de auto geladen hebt. Controleer de banden ook op schade en of de profieldiepte nog voldoende is. Denk ook aan de uitlijning van de banden en neem een reserveband mee.
  • Remmen: je remmen zijn één van de belangrijkste onderdelen van je auto. Een extra controle van de handrem, de leidingen, remblokken, remvloeistof en remschijven kan zeker geen kwaad.

Rijgedrag

Ga uitgerust op pad en niet direct na een zware werkweek. Natuurlijk wil je snel vakantie gaan vieren, maar haastige spoed is zelden goed. De chauffeur is de belangrijkste spil van een veilige autorit, dus zorg dat deze goed voorbereid en uitgerust is.

Het advies ’twee uur rijden, een kwartier rust’ is bekend, maar lang niet iedereen houdt zich er aan. Toch is even rust na twee uur concentratie geen overbodige luxe. Neem een frisse neus, drink wat en geef je lichaam wat beweging.

Lees vóór vertrek snel de verschillende verkeersregels van het land waar je door heen zal rijden. Denk aan de maximumsnelheid, regels voor kinderzitjes en de belangrijkste verkeersborden.

Foto credits: WikipediaPlaats een reactie