Wat mag je meenemen uit je hotelkamer (en wat absoluut niet)?

Paraplu’s, papieren zakdoekjes en… die éne twijfelgeval

Er zijn altijd van die dingen in een hotelkamer waarvan je denkt: Mag dit nou wel of niet mee? Neem bijvoorbeeld die paraplu bij de deur – is ’ie van jou of puur voor noodgevallen? Het antwoord: vaak mag je ‘m gebruiken tijdens je verblijf, maar meenemen? Alleen als het er écht bij staat.

Datzelfde geldt voor tissues in een luxe doosje, de naaikit, het schoenpoetssetje of dat mapje met info over de stad. Het zijn grijze zones, maar meestal geldt: als het een gebruiksvoorwerp is en geen luxe item, dan zit je safe. Bij twijfel: even checken bij de receptie – beter een domme vraag dan een rekening met verrassingen.

Er is iets magisch aan hotelkamers. Misschien is het het opgemaakte bed, de geur van verse lakens of die minibar die lonkt als een verboden schatkamer. En ergens tussen het tandenpoetsen en het Netflixen op de wificode van de buren, stel je jezelf de vraag: Mag ik dit meenemen?

We zetten het voor je op een rij. Wat mag mee als onschuldig reissouvenirtje, en wat laat je beter liggen (om niet als die onhandige gast op een zwarte lijst te belanden)?

Dingen die je zonder schuldgevoel mag inpakken

De onderstaande dingetjes mag je gewoon meenemen, deze zijn onderdeel van je belevenis.

Mini’s uit de badkamer

Die kleine flesjes shampoo, douchegel en bodylotion zijn niet alleen schattig, ze zijn ook bedoeld om mee te nemen. Hotels rekenen erop dat jij ze inpakt of opmaakt. Dus hup, stop ze lekker in je toilettas.

Let op: sommige hotels gebruiken tegenwoordig hervulbare flacons. Die blijven dus staan – hoe goed ze ook ruiken.

Pennen, notitieblokjes en kaartjes

Het blocnote met het hotellogo, de balpen die altijd nét lekkerder schrijft dan die thuis… meenemen mag! Sterker nog, het is stiekem gewoon marketing. Elke keer dat jij die pen gebruikt, denk je weer aan dat fijne hotel in Praag waar ze je wél begrepen bij de receptie.

Wegwerpslippers

Soms liggen er van die ultradunne, badstofslippers in de kast. Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik (meestal voor in de spa of badkamer) en worden na jouw verblijf toch weggegooid. Dus ja, neem ze gerust mee. Al draag je ze thuis alleen maar om je kat te verwarren.

Dingen die je met je tengels van af moet blijven

Een hotelkamer is geen ikea, alles wat vast aan de muur zit en je normaal gesproken ook niet bij de buren meeneemt als je op visite bent blijft waar het is.

Handdoeken en badjassen

Ziet er luxe uit, voelt fijn, maar nee: deze spullen zijn geen souvenir. Neem je ze toch mee, dan is de kans groot dat ze het op je rekening zetten. En zeg nu zelf, wil je echt € 75 betalen voor een badjas die iedereen al eens heeft gedragen?

Elektronica

De föhn, de waterkoker, de bluetooth-speaker op je nachtkastje … allemaal blijven ze netjes op hun plek. Ja, mensen hebben geprobeerd ze mee te nemen. En nee, dat eindigt zelden vrolijk. Tip: maak liever een foto van dat kekke designlampje voor je Pinterest-bord.

Beddengoed

Hoe heerlijk dat dekbed ook ligt en hoe perfect dat kussen je nek ook ondersteunt: het bed zelf is geen zelfbedieningswinkel. Er zijn zelfs hotels die slimme chips in het linnengoed stoppen, dus voor je het weet word je bij de uitgang vriendelijk doch dringend verzocht je ‘souvenir’ terug te leggen.

En dan… de minibar

Ah, de minibar. De kleinste supermarkt met de hoogste prijzen. Eén blikje cola kost daar meer dan een hele tray in de Lidl. Maar voor de liefhebbers: let op!

De meeste moderne hotelkoelkasten hebben tegenwoordig sensoren. Zodra je een flesje ook maar een millimeter verplaatst, ping! – daar staat het al op je rekening. Zelfs als je het weer netjes terugzet. En nee, water of thee erin teruggieten om te ‘camoufleren’ werkt niet. Dat trucje is inmiddels zo vaak geprobeerd dat het eerder op een beginnersfout lijkt dan op een slimme hack.

Paraplu’s, hangers en andere twijfelgevallen

Er zijn altijd van die dingen in een hotelkamer waarvan je denkt: Mag dit nu wel of niet mee? Neem bijvoorbeeld die paraplu bij de deur – is ’ie van jou of puur voor noodgevallen? Het antwoord: vaak mag je ‘m gebruiken tijdens je verblijf, maar meenemen? Alleen als het er écht bij staat.

Datzelfde geldt voor tissues in een luxe doosje, de naaikit, het schoenpoetssetje of dat mapje met info over de stad. Het zijn grijze zones, maar meestal geldt: als het een gebruiksvoorwerp is en geen luxe item, dan zit je safe. Bij twijfel: even checken bij de receptie – beter een domme vraag dan een rekening met verrassingen.