kerstmarkten Keulen vs Düsseldorf

De komende maand staat weer in het teken van de jaarlijkse kerstmarkten, je haat ze of je vindt het helemaal te gek om te schuifelen met duizenden anderen langs kraampjes vol snuisterijen en aan het eind van de avond kun je geen glühwein meer zien of ruiken.

Twee populaire steden om een kerstmarkt te bezoeken zijn Keulen en Düsseldorf. Beide liggen op ongeveer 2 uur rijden van Utrecht en zijn dus makkelijk te doen in een dag. Alhoewel…. Daar komen we later op terug,

De kerstmarkten in Düsseldorf

Kerstmarkt DusseldorfIk heb een beetje een haat-liefde verhouding met Düsseldorf, ik vind het een hele leuke stad, maar de stad heeft ook een paar scherpe randjes die ik minder vind. Gelukkig werkt men er hard aan om de stad leuker te maken.

De kerstmarkten in Düsseldorf zijn ieder jaar wel een bezoekje waard, echter…. ja, het is wel heel veel het zelfde in D’dorf. De kerstmarkt rondom en in de Altstadt is leuk om te bekijken en te bezoeken. een rondje in het reuzenrad aan de oevers van de Rijn zijn een leuke escape van de drukte en het uitzicht is betoverend. Loop je verder naar het centrum tref je nog een tweetal leuke kerstmarkten aan. Ook hier is gezelligheid het motto. In de binnenstad zelf vind je een hele hippe en chique kerstmarkt, precies zoals het centrum zich wenst te presenteren. Hier drink je bijvoorbeeld een Lekkere gluhsekt in plaats van Glühwein. De aankleding klopt, de mensen op de markt passen precies, je moet het gewoon even gezien hebben.

Een eindje verder tref je weer een kerstmarkt aan, een reusachtige ijsbaan moet voor reuring zorgen. Helaas doet de rest van de markt te goedkoop en te shabby aan. Niks aan dus.

De kerstmarkten in Keulen

Kerstmarkten KeulenKeulen is kerstmarktstad nummer één, meer dan zeven kerstmarkten telt de stad. De markt rondom de Dom is de bekendste, maar is het de leukste? Nee, daarvoor moet je naar de Altstadt van Keulen. Rondom het oude Rathaus en de Heumarkt is de leukste markt van de stad te vinden. de Heinzelmännchen (kabouters) zorgen op deze markt voor een passende kerstsfeer, en super leuke atmosfeer, iedere avond live muziek en heerlijke lekkernijen en natuurlijk gluhwein.

Wie verder loopt in Keulen komt uit op de Neumarkt, hier tref je de Markt der Engel aan, en wie weet sta je oog-in-oog met een lief engeltje. Een gemoedelijke en gezellige kleine kerstmarkt met een goed assortiment aan stalletjes een goede verhouding tussen gastronomie en handel.

Keulen is ook één van de steden in Duitsland met een kerstmarkt gericht op de homo scene. Echter is deze kerstmarkt een commercieel gedrocht geworden en was de sfeer hier niet echt helemaal wat ik van een kerstmarkt verwacht. De aankleding van de kerstmarkt is wel leuk

Conclusie

Keulen is wat mij betreft de winnaar, gezelligheid schrijft men hier met hoofdletters. en de sfeer is hier een stuk beter dan in Dusseldorf. Vooral de grote kerstmarkt rondom de Altstadt van Keulen is een bezoek waard.