Op vakantie door Oostenrijk? Zo duur is een vignet in Oostenrijk

De meeste vakantiegangers rijden met hun eigen auto naar Oostenrijk. Velen rijden ook door het land op weg naar Italië. Hoe dan ook,vergeet je vignet niet, anders wordt het duur. Vakantie-krant.nl geeft een overzicht van de kosten voor een vignet in Oostenrijk.

Wat gebeurt er als ik zonder vignet in Oostenrijk rij?


Als je zonder vignet met de auto door het prachtige Alpenland rijdt is de kans op een boete groot, vooral in de zomervakanties wordt er door de toezichthouders dagelijks gecontroleerd. Dat kan vanaf mobiele posten en tegenwoordig schijnt het ook automatisch te kunnen. Rij je zonder het vignet dan wordt je geconfronteerd met een “vervangende tol” van 120 euro of een boete die begint bij 300 euro. Volgens de Duitse automobielclub ADAC werden in 2021 in Oostenrijk in totaal 184.100 automobilisten betrapt zonder een vignet.

Lees ook de veelgestelde vragen over het vignet in Oostenrijk.

Prijsoverzicht voor het vignet in Oostenrijk

Het jaarvignet voor personenauto’s (ook voor campers tot 3,5 ton) voor 2022 kost 93,80 euro en is de moeite waard voor vakantiegangers die meerdere keren naar Oostenrijk rijden. Het is niet langer de moeite waard voor frequente bestuurders tot augustus, volgens de ADAC.

De prijs voor twee maanden is 28,20 euro, de sticker voor 10 dagen kost 9,60 euro. Op bepaalde weggedeelten in Oostenrijk moet een extra speciale tol worden betaald.

Voor motorfietsen gelden de volgende prijzen: Jaarvignet 37,20 euro, 2-maandenvignet 14,10 euro, 10-dagenvignet 5,60 euro.

Voor campers zwaarder dan 3,5 ton (en ook alle andere vrachtwagens, bussen, enz.) geldt een afzonderlijke tolheffing, afhankelijk van het aantal assen en de emissieklasse. Deze tol wordt afgerekend per kilometer die je hebt gereden op de Oostenrijkse autobaan en je hebt er een speciaal Go-maut kastje voor nodig.

Waar kan ik de vignetten kopen?

Vignetten zijn verkrijgbaar bij benzinestations in de buurt van de grens en bij bijvoorbeeld de ANWB. Daar betaal je trouwens wel een kleine bijdrage voor de service (naast dat je al lidmaatschapsgeld betaald). Als je de sticker niet op jevoorruit wilt plakken, kun je een digitaal vignet krijgen, bijvoorbeeld op de website van de Oostenrijksej ASFINAG. Ook hier zijn weer slimme ondernemers die een vignet tegen een pittige administratieve bijdrage voor je bestellen. Dat is nergens voor nodig, zolang je het kenteken van je auto maar goed invoert

Belangrijk: Bij online bestelling is het digitale vignet pas geldig vanaf de 18e dag na aankoop en is dus niet voor de spontane.