De mooiste kerken en moskeeën van Istanbul

 Gelegen aan rivier de Bosporus, welke letterlijk de scheiding tussen Europa en Azië vormt, ligt het schitterende Istanbul. De grootste stad van Turkije kent een rijke historie en heeft erg veel culturele bezienswaardigheden. Mede daardoor is Istanbul een erg populaire bestemming  als stedentrip voor backpackers, toeristen en dagjesmensen.  In dit artikel leiden we u langs de mooiste kerken en moskeeën, die u tijdens uw citytrip Istanbul echt niet mag missen!

De fraaiste kerken uit de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk

In de late oudheid – de periode tot 400 na Christus – toen de overgang van de oudheid naar de middeleeuwen plaatsvond, heersten de Byzantijnen in het oostelijk gedeelte van het Middellands Zeegebied. Hoofdstad in zowel de Byzantijnse rijk áls daarvoor de Romeinse én daarna de Latijnse en Ottomaanse Rijk was Istanbul. De stad heette toen nog Constantinopel – latijn voor Nova Roma. Tot op vandaag kunt u diverse kerken en synagogen bewonderen, die hun oorsprong uit één van de vervlogen rijken kennen;

Chorakerk

Gebouwd in jaar 550, opgeleverd in jaar 1081 en vandaag de dag fungerend als museum is de Chorakerk een fraai bouwwerk. Het gebouw, befaamd vanwege de drie schitterend ogende mozaïeken, treft u aan ten noorden van district Fatih in het Europese deel.

Sint-Antoniuskerk   

Vlak aan de populaire Taksimplein is het Sint-Antoniuskerk gelegen. De kerk, gebouwd door een Italiaanse architect en daarom westers ogend, is de grootste katholieke kerk van de stad. Naast een bezichtiging van de kerk, kunt u er in de buurt ook leuk winkelen, eten of op een terras zitten.

De mooiste moskeeën uit de Ottomaanse Rijk

Nadat de Byzantijnen in 1453, onder leiding van de Ottomaanse strijder Mehmet, uit de stad werden verdreven – werd de één na andere moskee uit de grond gestampt. Dit heeft geleid tot een heel aantal schitterende gebouwen;

Hagia Sophia

De absolute must-see van Istanbul is de Hagia Sophia ofwel Ayasofya, zoals de Turken de basiliek noemen. Gelegen tussen de Sultan Ahmetmoskee en het Sarnici-watereservoir in Sultanahmet kunt u deze immense kathedraal niet missen. Het gebouw is door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste gebouwen ter wereld en dit is niet zonder reden; van de 33 meter grote koepel tot de 18 meter hoge pilaren en van de schitterende architectuur tot de muurschilderingen en mozaïeken; het is een prachtige bezienswaardigheid!

De Hagia Sophia heeft alle veroveringen van Istanbul (en in het verleden Constantinopel) meegemaakt en werd op chronologische volgorde gebruikt als orthodoxe kerk, kathedraal, moskee tot het vanaf 1934 een openbaar museum is geworden.

Süleymaniye-moskee

Gebouwd tussen 1550 en 1557 is het Süleymaniye-moskee één van de grotere moskeeën van de stad. Als een afgeleide van de Hagia Sophia gaf de Ottomaanse sultan Süleyman I opdracht tot bouw. Hoewel alleen al het interieur van de moskee de moeite waard is, is ook een wandeling rondom het gebouw erg leuk. Hier bevinden zich onder meer een park, begraafplaats, binnenplaats en badhuis.

Stedentrip naar Istanbul om het te bewonderen!

Zo snel mogelijk deze schitterende bouwwerken aanschouwen? Bezoek Istanbul dit najaar om de herfstdip in Nederland te ontlopen en de Turkse cultuur te bewonderen!Plaats een reactie