Ontdek Amsterdam: 8 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben

Voor de eerste keer in Amsterdam? Deze 8 bezienswaardigheden moet je gezien hebben

Amsterdam is natuurlijk onze hoofdstad maar lang niet iedere Nederlander is al een keer in onze hoofdstad geweest. En aangezien de tijden momenteel een beetje anders zijn en een vakantie in eigen land op dit moment een verstandige keuze is . Kan een bezoek aan de grachtenstad eigenlijk niet ontbreken deze zomer.

Een ander voordeel van de huidige tijd is, dat de stad niet overlopen is met toeristen uit de hele wereld. Het is een stuk rustiger en dat zal gezien de reisbeperkingen ook wel even zo blijven. Daarom heb ik een lijstje gemaakt van de 8 bezienswaardigheden in Amsterdam die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben,

8 bezienswaardigheden in Amsterdam

Wie Amsterdam voor de eerste keer bezoekt zal zich verwonderen over de hoeveelheid grachten in de stad. De stad is praktisch op het water gebouwd. De Amstel stroomt natuurlijk dwars door de stad en is ook de naamgever van Amsterdam. De stad wordt trouwens vaak vergeleken met Venetië in de buitenlandse reisgidsen. Niet heel vreemd als je weet dat Amsterdam met meer dan 160 grachten en kanalen heeft en daarmee haar Italiaanse zusje ruimschoots passeert. Daarmee heb ik gelijk een mooi bruggetje gemaakt naar:

1. De Amsterdamse grachten

Hoe leer je een stad goed kennen? Inderdaad lopend of fietsend. Alleen in Amsterdam Is een tocht over de grachten ook zeker een aanrader. De belangrijkste grachten zoals de Heren-. Keizers-, en de prinsengracht vormen de grachtengordel. Sinds 2010 is de grachtengordel volledig terecht opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De rondvaartboten vertrekken vanaf het Centraal Station en je kunt bij een aantal rederijen ook kiezen om onderweg even van boord te gaan en met de volgende rondvaartboot weer verder te varen over de grachten.

2. De negen straatjes

Een van de leukste stukjes van Amsterdam zijn de negen straatjes, een paar zijstraten van de kanalen binnen de grachtengordel. Wijde-Heisteeg, Huidenstraat, Runstraat, Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat, Gasthuismolensteeg, Hartenstraat en Reestraat zijn het domein van bijzondere winkeltjes, jonge designerlabels, en unieke pop-upstores. Een andere aanrader is het gezellige vintage winkeltje Zipper.

De smalle en schattige zijstraatjes zijn ook ideaal om een plekje te zoeken voor een lekkere lunch, hier geen grote bekende merken of ketelrestaurants maar stuk voor stuk ondernemers met een passie voor lekkere dingen.

3. De Jordaan

Een stukje buiten de bekende grachten ligt de Amsterdamse volkswijk de Jordaan. Een prachtige wijk met opvallend veel groen. De Jordaan is een populaire plek voor liefhebbers van kunst dat komt vooral door de vele galerijen. De Noordermarkt is ook leuk om te bezoeken (iedere dag behalve zondag) Hier kun je neuzen tussen antiek, handwerk (tweedehands) kleding en natuurlijk kaas, groente & fruit en vis & vlees.

Let tijdens een wandeling door de Jordaan zeker goed op de fijne details. Zoals de versierde woonboten de prachtige bankjes en bijzondere street-art.

4. De Wallen

Zeg je de Amsterdam dan zeg je de rosse buurt. Gelegen in het oudste gedeelte van Amsterdam en wereldwijd bekend. Dat zijn de straatjes in de Wallen. Op de wallen bieden dames van plezier hun diensten aan. De wallen waren het eerste gebied ter wereld waar prostitutie werd gelegaliseerd. Naast de beroemde ramen zijn er ook gezellige typische Amsterdam kroegen te vinden en veel gezellige bars. Je kunt onder andere een rondleiding boeken om de mooi en minder mooie verhalen van een ervaringsdeskundige te horen.

5. Het Anne Frank Huis

Naast de bekende musea zoals het Vincent van Gogh-, en het rijksmuseum is er ook het Anne Frank Huis. Dit kun je vinden aan de Prinsengracht 263-267. Anne Frank woonde hier samen met haar familie totdat ze in 1944 door de Gestapo werd ontdekt en werd gedeporteerd. Anne Frank zat verstopt in het achterhuis wat alleen via een deur achter een boekkast bereikbaar was. Ze hield tijdens die periode een dagboek bij en dat is één van de best verkochte boeken ter wereld. Een bezoek aan het achterhuis van Anne Frank maakt indruk en zul je niet snel vergeten. Ik ben zelf van mening dat het onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis.

Plan je bezoek aan het Anne Frankhuis zorgvuldig. Een spontaan bezoek is bijna niet mogelijk. Kaartjes kun je van te voren online reserveren.

De wandeltour door Amsterdam over het leven van Anne Frank en Amsterdam tijdens de tweede wereld oorlog is ook zeker de moeite waard. Met een deskundige gids ontdekt je het joodse kwartier in Amsterdam en hoor je alles over het leven van Anne Frank. Meer informatie

6. Fietsen door de Amsterdamse stegen en straten

Fietstour door AmsterdamBij puntje 1 beschreven we al dat je Amsterdam goed kunt bekijken vanaf het water. Maar als een echte Nederlander ontdek je de rest van de binnenstad op de fiets. Met een ervaren gids en een goede degelijke huurfiets ontdek je onder andere de Jordaan, en krijg je veel informatie over de geschiedenis en de helden van Amsterdam.

De fietstocht duurt ongeveer drie uur en dat inclusief een kort pauze bij een gezellige kroeg. Een fietstocht door Amsterdam boek je het liefst een paar dagen van te voren, Dan kun je ook rekening houden met het weer.

7. Het A’DAM Lookout oberservatiedek

Aan de overkant van het IJ kun je een bezoek brengen aan één van de hoogste gebouwen van de stad. Vanaf de A’DAM LOOKOUT krijg je een bijzonder uitzicht over het historische centrum van de stad. Dankzij de interactieve tentoonstelling krijg je ook een stukje geschiedenisles over de stad.

Geen hoogtevrees? Super, Dan is de “Over the egde” schommel een gave attractie. Op 100 meter hoogte staat namelijk een schommel en bungelen je voeten gewoon vrij.

8. Biefstuk eten bij Loetje

Loetje is ondertussen geen onbekende meer in Nederland, Alleen in Amsterdam smaakt de biefstuk met veel jus en wit brood om te dopen toch het lekkerst.

Loetje tref je aan op diverse plekken in de stad. Reserveren kan niet. De wachtrij is meestal niet langer dan 15 a 20 minuten (beetje afhankelijk van de groepsgrote) Dat wachten is zeker de moeite waard want je krijgt een heerlijke onvervalste Nederlandse biefstuk op je bord.

Mag het wat pittiger neem dan de biefstuk Bali, Het prachtig gegaarde stukje vlees ligt dan in een verse jus met extra veel sambal.

Amsterdam is zeker de moeite waard om een dagje te bezoeken

Met de bovenstaande 8 handige tips over de bezienswaardigheden in Amsterdam kun je zeker een hele dag vermaken. Om tussen de bezienswaardigheden snel te verplaatsen is een dagkaart voor de trams, bussen en metro erg handig. Je kunt daarvoor een speciale toeristenkaart kopen zodat je onbeperkt gebruik kunt maken.

Deze kaart kun je ook combineren met een ticket waarmee je gratis naar de meeste musea en bezienswaardigheden kunt. In aanschaf is deze kaart misschien wat duurder maar als je het rekensommetje maakt door alle entreegelden bij elkaar op te tellen is deze kaart vaan zeer interessant.

Mocht je er voor kiezen om wat langer in onze prachtige hoofdstad te blijven denk er dan eens over na om een hotel in Amsterdam te boeken.