90% van de hotels heeft gratis wifi

Kun je tegenwoordig nog wel zonder? Wifi is ondertussen niet meer weg te denken, zonder smartphone, laptop en tablet gaat bijna niemand meer op vakantie.  Wifi is dus een criterium geworden waarop ik mijn hotels uitzoek, Wifi hoeft niet gratis te zijn maar moet ook niet de hoofdprijs kosten zoals laatst in München waar ik voor een dagje internet op de hotel kamer €20,- mocht afrekenen.

500.000 hotels vergeleken

Kayak een Amerikaanse hotel vergelijker, heeft een onderzoek verricht onder alle 500.000 hotels aanwezig in de hoteldatabase. de hotels zijn verspreid over 52 landen. volgens het onderzoek heeft 90% van de hotels een gratis wifi verbinding beschikbaar.

De meeste hotels met een gratis wifi verbinding vindt je in Roemenië, daar heeft 99% van de hotels een kosteloze verbinding. laat dat nu uitgerekend het land zijn waar ik toch mijn twijfels heb over de veiligheid van dit soort verbindingen.

In Australië zijn de hotel eigenaren het meest uit op uw vakantie centen, slechts 56% van de hotels heeft een gratis wifi verbinding beschikbaar voor haar bezoekers.

Wereldwijd gezien scoren de zuid en noord Amerikaanse landen het beste, 94% van de hotels heeft kosteloze internet voorzieningen. Europa loopt echter ver achter, met Duitsland als hekkensluiter daar heeft namelijk maar 73% van de hotels gratis internet.

Veiligheid wifi netwerken

Wat het onderzoek niet meldt is de veiligheid van de aangeboden internetdiensten, vertrouw een gratis of betaalde internetverbinding niet blindelings.  Het is namelijk niet zo makkelijk om erachter te komen of een verbinding veilig is.  Een goede beveiliging van je gegevens is dus essentieel.  Denk bijvoorbeeld aan een goede firewall en een virusscanner.

Maak alleen verbinding met het goede wi-fi netwerk; dit klinkt heel simpel maar het is kinderlijk eenvoudig om een tweede netwerk op te zetten met gelijke netwerknamen. deze dubbelganger heeft in de meeste gevallen geen nette bedoelingen met uw internet gegevens. informeer dus goed bij de receptie naar de juiste naam van het netwerk.

Als laatste tip, voer geen betaalopdrachten uit via een ‘ander’  netwerk, of gebruik hier een VPN verbinding voor. Een VPN verbinding is een computernetwerk wat versleuteld informatie uitwisselt via een andere server welke is aangesloten op het internet.  er zijn diverse aanbieders van tijdelijke VPN verbindingen zoals HMA VPN of HotspotVPN.