Alternatief voor de cliché kerstmarkten?

Na 10 jaar elk jaar een kerstmarkt te hebben bezocht ben ik eigenlijk wel een beetje klaar. Slenterend langs alle kraampjes met handelswaar wat eigenlijk overal wel te krijgen is maar nu met een kerstsausje en een kerstprijsje. Diep respect trouwens voor al die standhouders die 30 dagen lang in weer en wind de kraam en de handelswaar beschermen.

Vorig jaar bezocht ik samen met een vriendin in record tempo de zes kerstmarkten die de Duitse stad Keulen rijk is, van mega commercieel tot gemütlich en  een leuke sfeer. Misschien mijn voordeel dat ik vloeiend duits spreek en dat zonder Nederlandse tongval. Maar goed. Dit stukje tekst gaat niet over het standaard kerstmarkten gedoe maar over de alternatieve markten in de buurt van Nederland.

Middeleeuwse Kerstmarkt – Siegburg

Siegburg ligt ingeklemd tussen Keulen en de oude hoofdstad van Duitsland “Bonn”. Jaarlijks is de binnenstad van Siegburg het decor voor de Mittelalterliche Markt zur Weihnachtszeit.  Met meer dan 60 handarbeiders, muzikanten, goochelaars, narren, gekleed zoals in de middeleeuwen  in van die typische nomaden tenten, zoals men deze alleen kent uit de geschiedenisboeken.  Dagelijks voert een toneelvereniging op het authentieke podium een voorstelling op. en samen met de lokale bevolking drink je een huisgemaakte gluhwein opgewarmd op houtvuur want elektriciteit is ten strengste verboden op deze middeleeuwse kerstmarkt. Dit geldt trouwens voor alles wat er te eten is, alles wordt boven houtvuur voor je klaargemaakt. De romantische verlichting op de kerstmarkt bestaat uit fakkels en kaarsen.  Met recht een zeer bijzondere kerstmarkt die ik niet snel zal vergeten.

Vanaf 30 november tot 22 december dagelijks geopend van 11 tot 20 uur

Kunsthandwerker Weihnachtsmarkt

Van 11 tot 15 december dienen de tuinen en het slot Moyland weer als decor voor de jaarlijkse kunst kerstmarkt, meer dan 95 creatieve en kunstzinnige standhouders laten u graag de meest prachtige handenarbeid zien en proberen het ook te verkopen in een prettige sfeer.  In de zeer romantische sfeer vindt u onder andere keramiek en porselein, lederwaren, hoeden, tassen en handgemaakte kleding. Maar ook voor de unieke kerst decoratie is de kerstmarkt van Schloss Moyland een bezoek meer dan waard.

Toegang tot de kerstmarkt is € 4,- per persoon, parkeren is gratis.  Openingstijden: woensdag, donderdag en vrijdag van 13 uur tot 22 uur, zaterdag van 11 tot 22 uur en zondag van 11 tot 20 uur.

 

 Plaats een reactie