Chocolade vakantie

Ik mag voor mijn werk veel reizen, ik zie dat als een van de betere arbeidsvoorwaarden die mijn werkgever kan bieden, afgelopen week moest ik voor een opdracht van een klant in het Oostenrijkse Graz zijn. Graz ligt het het zuidelijke gedeelte van Oostenrijk en is niet heel erg bekend bij de Nederlanders. Best raar eigenlijk want het is een leuke stad. Met veel leuke smalle straatjes om te winkelen en midden in de stad een ‘berg’ met een kasteel, dus die berg noem je gelijk ‘ Schloßberg’  vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Ook de bezienswaardigheden in Graz zijn de moeite waard om te bezoeken.

Die omgeving is opnieuw bijzonder, niet het typische ruige berglandschap wat je eigenlijk verwacht als je het over Oostenrijk hebt, maar een rustig golvend heuvellandschap met veel groene akkers en hier en daar een paar woningen en boerderijen.  Af en toe wordt het landschap afgewisseld door een wijngaard of een veld vol met pompoenen. Van deze pompoenen maken de Steier (zo noem je iemand uit Stiermarken)  Kernöl, de pitten uit de pompoenen worden koud geperst en de olie uit deze pitten heeft een goudgroene kleur en is net zo dik al een goede motorolie. De nootachtige smaak is in het begin even wennen, maar doet het uitstekend over een lekkere salade met veldsla en een ‘Steierische backhendlsalat’

Omdat ik het weekeind ook in Oostenrijk zou blijven werd ik door de eigenaresse van het bedrijf uitgenodigd om door de omgeving te rijden. Net als ik bleek ze een behoorlijke gezonde afwijking te hebben voor chocolade dus verraste zij me op een bezoek bij de Chocolade fabriek van Josef Zotter in Riegersburg. Wat ik daar aantrof was boven alle verwachtingen.

Een droom voor een Chocoholic

Josef Zotter werkte als patissier en raakte nogal geïrriteerd door de saaie chocolades die hij mocht verwerken. Het saaie en nogal gewone repen kon hem niet echt bekoren dus besloot hij om met chocolade te experimenteren, hij combineerde de bizarste smaken bij elkaar.  

Ondertussen kent de collectie al 365 verschillende soorten. Alle chocolade repen worden in de eigen fabriek of zoals Josef het noemt “Schokoladen” met de hand gemaakt. Enkele bijzondere creaties zijn bijvoorbeeld hennep mokka, of chocolade met een vleugje bergkaas met walnoten en druiven. Maar het kan nog gekker er is bijvoorbeeld ook een reep met echte Oostenrijkse spek, of voor de echte zoetekauwen onder ons, witte chocolade met verse aardbeien en zoete peper.

Natuurlijk zijn er ook smaken die het niet gehaald hebben, deze worden ceremonieel begraven op de chocolade begraafplaats, enkele creaties die hier liggen zijn chocolade met ketchup, en chocolade met sigarenrook en cognac.

Voordat je begint met het proeven van al deze waanzinnige creaties volg je eerst een rondleiding door het chocolademuseum van Zotter, met als absolute highlight de fabriek waar je kunt zien en vooral kunt proeven hoe chocolade gemaakt wordt. Omdat Josef Zotter voor kwaliteit gaat verwerkt hij zelf de cacaobonen die hij overigens zelf inkoopt bij de cacaoboeren zodat hij zeker weet dat er een eerlijke prijs betaald wordt.  Net als de cacaobonen zijn alle producten die Zotter verwerkt in de chocolade van biologische herkomst.

Proeven tot je er misselijk van wordt

Tijdens de rondleiding kun je overal de creaties proeven een ingenieus systeem breekt van elke chocoladereep een klein stukje af. tussendoor krijg je nog diverse andere chocolade producten voor je kiezen. Dus stop je dieet, eerst chocolade. In het chocolademuseum vindt je ook de kleinste gondelbaan van de wereld, deze echte kabelbaan bezorgd je de lekkerste chocolademelk die je geproefd hebt.

Na afloop van al het gesnoep kom je vanzelfsprekend uit in de winkel van Zotter waar je de chocolade die je hebt geproefd kunt kopen voor je vrienden of familie. Want zelf ben je eigenlijk wel even klaar met chocolade na al die smaaksensaties.

De chocolade fabriek van Zotter ligt in het Oostenrijkse Steiermark vlakbij de Riegersburg. Dit kasteel is gebouwd op een steile rots en absoluut een bezoek waardig (om bijvoorbeeld de calorieën er weer af te lopen)  Het museum/theater is geopend op:

Mei–Oktober: Maandag–Zaterdag van 9.00  tot 20.00
Nov.–April: Maandag–Zaterdag von 9.oo tot 19.00

Op zon- en feestdagen gesloten

Entree:
kinderen tot 3 jaar gratis
kinderen van 4-5 jaar  € 6,90
kinderen van 6-10 jaar  € 12,90
kinderen van 11-17 jaar € 15,90
volwassen  18+ € 18,90

Website: http://www.zotter.at

[youtube id=”xq3rvhcqlc0″ width=”600″ height=”350″]