Duurzaam op vakantie

Duurzaam toerisme wordt steeds belangrijker, zeker in tijden van klimaatverandering. Maar bij duurzaam reizen gaat het niet alleen om het verminderen van de CO2-uitstoot en het vermijden van plastic afval, het gaat ook om economische en sociale aspecten. Wat is duurzaam toerisme en hoe ziet duurzaam reizen er in detail uit.

Wat betekent duurzaam toerisme?

Duurzaam toerisme omvat onder andere de aspecten economie, ecologie, sociale zaken en politiek. In deze context betekent economisch dat toerisme een positieve economische impact moet hebben op de lokale bevolking. Concreet betekent dit dat het geld dat toeristen in een land of regio uitgeven daar zo goed mogelijk moet blijven. Dit kan onder meer door lokale producten te kopen en lokale tours en overnachtingen te boeken bij hotels of pensions die niet zijn aangesloten bij een internationale keten. Duurzaam toerisme betekentin het ecologische opzicht bijvoorbeeld dat je het waterverbruik ter plaatse geminimaliseerd, en je hoeveelheid afval zo laag mogelijk houdt. Verder let je er op dat dieren op de juiste manier worden behandeld. Vanuit sociaal oogpunt is het belangrijkste om iemands gedrag aan te passen aan de lokale cultuur en de sociale regels te respecteren die in het land gelden. Daarom mag men bijvoorbeeld niet in korte broek een moskee of kerk betreden. Bij het maken van hotelboekingen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hotels voornamelijk lokale werknemers in dienst hebben.

Hoe ziet een duurzame reis eruit? Waar moet u in het bijzonder op letten bij het plannen van uw reis en ter plaatse?

Zorg er bij het plannen van uw reis voor dat u waar mogelijk gecertificeerde accommodatie boekt en indien mogelijk vluchten vermijdt. De verblijfsduur op een vakantiebestemming dient ook in verhouding te staan ​​tot de afstand tot de reisbestemming. Twee dagen vliegen vanuit Nederland naar Mallorca is bijvoorbeeld een enorme impact op het milieu. Bij het vliegen hebben verbindingen die zo direct mogelijk zijn de voorkeur boven vluchten met meerdere tussenstops. Helaas zijn directe vluchten vaak wel duurder.

Gebruik indien mogelijk het openbaar vervoer in plaats van bijvoorbeeld een huurauto. Als het gaat om georganiseerde reizen is het belangrijk om onder meer te kijken naar welke bestemmingen er heen gaat en dat deze worden geleid door lokale gidsen.

Tours die bijvoorbeeld dierenshows bezoeken, moeten worden uitgesloten. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat u souvenirs niet in de hotelwinkel kooptt, maar bij lokale winkeltjes, let dan wel goed op de stickertjes ‘made in China”. Duurzaam reizen betekent ook van tevoren het land van bestemming kennen en minstens een paar woorden in de lokale taal kunnen zeggen, zoals “hallo”, “alstublieft” of “dank u wel”.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen duurzaam reizen?

Meerdere factoren werken samen. Enerzijds zouden meer klanten moeten vragen om duurzaam reizen, anderzijds zou de industrie passende aanbiedingen moeten doen en duurzaamheid stevig in hun bedrijf moeten verankeren en implementeren. Politici zouden duurzaam reizen moeten ondersteunen door middel van wetgeving en hun eigen voorbeeldgedrag.

 

10 dingen die je NIET moet doen tijdens het reizen

1. Vliegen als het niet absoluut noodzakelijk is, boek zoveel mogelijk directe verbindingen
2. Boek hotels met weinig of geen lokaal personeel of hotels van een internationale keten
3. Maak korte trips naar verder weg gelegen bestemmingen
4. Boek een huurauto als u ook met het openbaar vervoer op uw bestemming kunt komen
5. Consumeer onnodig water
6. Produceer onnodig afval
7. Gebruik airconditioning
8. Bezoek dierenshows, laat je fotograferen met dieren of raak dieren aan
9. Negeer duurzaamheidscertificaten
10. Koop souvenirs, kleding of andere producten in het hotel in plaats van bij lokale verkopers