Lokkertje of toch niet?

De reisbranche is misschien wel de meest ondoorzichtige sector als het aankomt op prijzen en aanbiedingen.  Op allerlei creatieve manieren probeert men door middel van goedkope aanbiedingen te lokken om te boeken. Echter zodra u op de site bent en begint met het boeken komen er in eens allerlei extra’s om de hoek kijken.  In sommige gevallen zijn de extra kosten hoger dan de originele prijs waarmee de reis-aanbieder heeft geadverteerd.

lokkerje-2Consuwijzer een initiatief van het ministerie van Economische Zaken probeert met behulp van een handige site een einde te maken aan deze vervelende en irritante manier van verkopen.  die site is hier te vinden.  voordat je definitief boekt kun je in diverse invul velden aangeven of de extra kosten wel in rekening gebracht mogen worden.

Administratie kosten zijn een goed voorbeeld, deze zijn een wezenlijk onderdeel van de aanbieding, echter komt het maar al te vaak voor dat in de laatste stap van de boeking in eens een riant bedrag in rekening wordt gebracht voor het boeken van bijvoorbeeld een ticket.  zodra iets “verplicht”  is zoals een eindschoonmaak of een lakenpakket of luchthaven belastingen dan moet dit verwerkt zijn in de aanbiedingsprijs.

Optionele elementen, de reis extraatjes

opties-1Deze opties zoals reisverzekeringen, annuleringsverzekeringen, of zelfs groene stoelen of groene stroom in je vakantiehuisje mogen nooit standaard op ja staan, je moet als consument dus kunnen kiezen.  Let hier goed op want vooral de verzekeringen zijn een geliefde extra voor de reisaanbieders. Iets wat vaak helemaal niet nodig is want u bent meestal toch al voorzien van een reisverzekering.

Dus vink alle vakjes uit, tenzij je denkt dat je het echt nodig hebt. de reisaanbieders plaatsen dit soort opties omdat de marges op bijvoorbeeld vliegtickets vrij laag is, de marges en provisies op reisverzekeringen zijn echter een hele leuke extra, vooral als je er veel van verkoopt. In dit voorbeeld kost de reisverzekering bijvoorbeeld € 9,35 en dan spreekt men nog over een aanbieding, voor mijn doorlopende reisverzekering betaal ik dit nog niet eens per maand.

Wat vindt de ANVR van deze trucs?

ANVR reisorganisaties voldoen aan code reisaanbiedingen.Jammer dat sector zo wordt weggezet. Waarom niet gerichte aanpak van overtreders?frank oostdam (@frankoostdam)

Ik geloof zelf dat de heer Oostdam (directeur ANVR) toch even met een stofkam door zijn leden moet gaan, want er wordt nog genoeg gesjoemeld, de sneer die door de ANVR wordt gemaakt naar consuwijzer vind ik dan ook zwaar onterecht.

 



Plaats een reactie