Met de camper op pad: Tips voor een leuke vakantie

Met de camper op vakantie is nergens mee te vergelijken. De vakantie begint al op het moment dat je de straat uitrijdt. Het je een camper te koop zien staan en overweeg je de grote stap te zetten? Een aantal tips voor de aankoop van een camper en de voorbereidingen voor je eerste campervakantie.

Aankoop

Oriënteer je goed op het soort campers die er op de markt zijn. Een camperbusje is het meest simpele (en goedkoopste) model. Deze is prima voor twee personen en heeft als voordeel dat je hem ook kan gebruiken in het dagelijkse verkeer.Een alkoof, met twee slaapplaatsen bovenop de cabine, is een stuk groter, maar vangt door de hoogte veel zijwind. Het meest luxueuze type is de integraal, waarbij de bestuurderscabine direct aansluit op het leefgedeelte. Voor extra bagage kun je eventueel een aanhangwagen kopen.

Check bij het kopen van een tweedehands camper altijd op roestplekken en vraag naar het serviceboekje, om te zien of de motor goed is onderhouden. Als er na het starten blauwe of zwarte rook uit de uitlaat komt is de motor waarschijnlijk versleten.

Camperplaatsen

Om te beginnen is het belangrijk om je te oriënteren op de streek waar je naartoe wilt gaan. Ieder land heeft zo zijn eigen regels: kun je er vrij kamperen of moet je naar een camping? In veel Europese landen kun je terecht op speciale camperplaatsen, waar diverse voorzieningen zijn voor het legen van afval, vuil water en het chemisch toilet. Nederlandse gasflessen zijn niet overal in te ruilen. Het is daarom aan te raden om lpg-flessen aan te schaffen.

Op de camperplaatsen bestaat uit het oogpunt van privacy de ongeschreven regel dat men de campers met de neus in dezelfde richting parkeert. Hierdoor komen de zijdeuren niet tegenover elkaar toe te staan. Zorg ook voor voldoende afstand tussen de campers, minimaal een paar meter.