Nieuwe verkeersregels Spanje

Binnenkort onderweg in Spanje, onderweg naar je favoriete camping of gewoon met de auto naar je appartement aan één van de prachtige kustgebieden of heb je al een huurauto geregeld op bijvoorbeeld Mallorca?  Met ingang van 9 mei jl. heeft de Spaanse overheid een aantal verkeersregels aangepast. We hebben ze hieronder even op een rijtje gezet:

1. snelheidsovertredingen: 1 kilometer te hard is in Spanje goed voor een bingo! De snelheid is op een aantal snelwegen verhoogd van 120 km/h naar 130 km/h  om deze tijdwinst te compenseren is de snelheid in veel dorpen verlaagd van 30  km/h naar 20 km/h.

2. De Spaanse politie (Guardia Civil) kan een bekeuring uitschrijven op kenteken, dit is voldoende bewijs en het is niet noodzakelijk om je aan te houden.

3.  een paar wijntjes op en toch achter het stuur? Dat is in Nederland geen goed idee en in Spanje ook niet, de boete bedraagd minimaal 1.000 euro en dient direct betaald te worden. dit geldt tevens voor het rijden onder invloed van drugs.

4. De Guardia Civil kan ieder voertuig in beslag nemen waarin kinderen worden vervoerd zonder de juiste kinderstoeltjes. Vraag hier dus expliciet na bij het verhuurbedrijf.  Let bij het gebruik van kinderstoeltjes goed op de regels (gewicht/lengte/leeftijd) onjuist gebruik van de kinderstoeltjes kan een hoge bekeuring betekenen.

6. Fietsers onder de 16 jaar zijn verplicht een fietshelm te dragen

7. Fietsers hebben net als in Nederland bijna altijd gelijk, dit om de zwakkere verkeersdeelnemer in bescherming te nemen.

8. het gebruik van een radardectector-detector of een app met flitsers is niet toegestaan.

9. Boetes kunnen worden overgedragen naar de invorderingsdiensten van het officiële land van herkomst van de overtreder.

Een deel van de regels is ingevoerd sinds het aantal aanrijdingen met fietsers en wielrenners de laatste tijd een stijgende lijn liet zien, Vooral op het voor wielrenners zeer populaire Mallorca  zijn de afgelopen jaar enkele ongevallen gebeurt met fatale afloop.