Officiele namen voor de Nieuw Zeelandse eilanden

Het heeft even geduurd maar de Kiwi’s zijn er uit, Kiwi’s?? Yes, zo wordt de lokale bevolking van Nieuw Zeeland genoemd. naar het beroemde harige fruit met de typische groene binnenkant (alhoewel, in het geel zijn ze ook erg lekker).

400 jaar geleden

Bijna 400 jaar geleden zette de eerste Europese ontdekkingsreiziger – toevallig ook nog een Nederlander, Abel Tasman – zijn voet op aarde op wat hij toen Nova Zeelandia noemde. Dit bezoek was van korte duur want het liep  uiteindelijk niet prettig af voor een deel van zijn bemanning.

Dat Nova Zeelandia werd later door James Cook, een andere ontdekkingsreiziger omgedoopt tot Nieuw Zeeland. Dat Zeeland komt nog steeds weg van de Nederlandse Provincie Zeeland.

Nieuw Zeeland bestaat geografisch gezien uit 2 eilanden, Het noorder eiland en het zuidereiland. echter zijn deze namen nooit officieel bekrachtigd.  Het Noorder eiland kenmerkt zich door haar warme klimaat, het prachtige Bay of islands, en de bijzondere geologische omgevingen rondom Rotorua waar veel geothermische activiteiten zijn en waar de halve stad naar zwavel ruikt.

Het zuidereiland is vergelijkbaar met Oostenrijk maar dan aan de Zweedse kust met prachtige fjorden, hoge bergen, en lange Gletsjers.

Maori’s

De Maori’s zijn de originele bewoners van Nieuw Zeeland, en hebben bijzonder veel invloed en inspraak op de beslissingen van de overheid in Nieuw Zeeland, Ook zij zijn dus betrokken bij de naamgeving van beide eilanden.  Het zuider eiland zal officieel in het Maori: Te Waipounamu, worden genoemd wat letterlijk ” the canoe of Maui”  betekend en het Noorder eiland wordt in de Maori taal: “Te Ika-a-Maui”  genoemd Wat letterlijk ” the fish of Maui”  betekend.

foto: David BriodyPlaats een reactie