Ontspannen op reis – mijn vliegtips deel 1

Zoals ik al vaker schreef mag ik voor mijn werk veel reizen en inherent aan het reizen is vliegen. Van korte stukjes richting de Duitse en Oostenrijkse steden zoals Wenen, Hamburg, München, en het prachtige Graz tot de gezellige 24 uurs vluchten naar Auckland, Sydney en Adelaide.  in ieder geval is het goed voor mijn vliegmijlen. Alhoewel, ik er eigenlijk nog steeds geen gebruik van heb gemaakt.

Al dat gevlieg doet best wat je lichaam en omdat ik meestal direct aan het werk mag bij aankomst (nadat ik wel even heb kunnen douchen en omkleden) heb ik eigenlijk weinig tijd om te rusten om bijvoorbeeld van die vervelende jetlag af te komen. Om het vliegen toch wat aangenamer te maken heb ik voor mijzelf een aantal basis regels en deze regels ga ik met jullie delen:

1.Kleding in een vliegtuig

Te warm, te koud, te bloot, te dik, te strak te …. alles waar ‘ te’ voor staat is niet goed. Dus wat trek je aan als je gaat vliegen? Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van je bestemming. Maar ik zorg altijd dat ik met laagjes werk. Als het te warm is kan er wat uit, en als het te koud is trek ik wat aan. Maar… ik zorg altijd dat mijn hals, mijn voeten en vooral mijn rug goed zijn ingepakt.  Dus een broek die zeker tot de enkels komt, een shirt met lange mouwen en een sweater. Verder heb ik altijd een sjaal bij mij. Het vliegen begint vaak al bij de controle van je (hand) bagage Verder let ik er op dat er geen dingetjes van ijzer in en op mijn kleding zitten. Dus geen jeans met 500 sierknopen of schoenen met een lange dikke metalen rits. (Trouwens in je hakken zit vaak ook een stalen plaatje) stop trouwens al je oplaad-kabels en andere snoeren (behalve die van je koptelefoon) in je ruimbagage, dat scheelt veel gezeur op Schiphol waar ze tegenwoordig alles willen zien.

Schoenen, vind ik een belangrijk onderdeel van mijn kleding, ik kan op alles lopen maar tijdens een vlucht draag ik makkelijke schoenen, de hoge hakken blijven in de koffer net als de laarzen.  Sandalen of slippers zijn een absolute no go in een vliegtuig.  Éénmaal koude voeten is altijd koude voeten.  Een paar dikke sokken kan geen kwaad, maar ga niet op die sokken naar de WC in een vliegtuig. de meeste mannen (en sommige vrouwen) zijn niet zo netjes op een vliegtuig WC.  Daar wil je niet met je sokken in staan, die zuigen al die viezigheid op als een spons. Bah!

2.Wees spaarzaam met make-up

Smeer alleen een goede vocht inbrengende crème op je gezicht en laat het overige make-up werk maar zitten tot je op je hotelkamer bent. Tenzij je van plan bent om die piloot te versieren.  De Gangway is geen catwalk. Let ook op met je parfum, een sterk ruikende parfum wordt niet door iedereen op prijs gesteld, en dat geldt ook voor de heren dus laat de Old Spice maar thuis.

3.Wat is mijn lievelingsplek in een vliegtuig?

Aan de gang, in het midden of bij het raam? Voorin? Achterin? Of in het midden?  Ik zit persoonlijk het liefst bij het raam, het uitzicht kan soms erg mooi zijn, je kunt tegen de wand aanliggen met een kussentje onder je hoofd en dus proberen te slapen. Ben je echter iemand die vaak naar het toilet moet kies dan voor een plek aan het gangpad. Die stoel is het midden, daar krijg je mij alleen op als er niks anders beschikbaar is tenzij ik niet alleen reis. Maar twee wildvreemden naast mij vind ik persoonlijk to much.

Ik zit het liefst op driekwart, dus niet helemaal achterin, maar net een paar rijen voor het einde zeg maar. De kans dat er geen keuze meer is in maaltijden neem ik bij de lange vluchten voor lief. De meeste reizigers willen namelijk voorin zitten, een eeuwenoude mythe zegt namelijk dat je dan eerder uit het vliegtuig bent zodra je geland bent. Dat je vervolgens met zijn allen bij de zelfde bagageband staat te wachten is een ander verhaal. Waarom dan achterin? Mijn gevoel zegt dat het achterin rustiger is en er nog meer plaats is omdat iedereen voorin wil zitten

Volgende week deel 2 met nog meer vliegtips en andere handige vakantie tips voor je verre reis.