Ontspannen op reis – Mijn vliegtips deel 2

In het vorige deel van ontspannen op reis schreven we al over de kleding, over je zitplek in het vliegtuig en over het gebruik van make-up en  andere zaken. Dat deel kun je hier nog eens terug lezen.

4. Neem je lievelingsmuziek mee

Tegenwoordig hebben de meeste airlines wel een entertainment programma aan bord, gewoon simpel inpluggen en genieten noemen ze dat. Op één of andere manier is dat nooit mijn muzieksmaak of zit er wel een engelse grappenmaker doorheen te praten met een soort van humor die enorm flauw is.  Nee, ik kies tegenwoordig voor mijn eigen muziek, dankzij de mp3 speler op mijn iPhone en de download functie van spotify heb ik al een paar leuke playlists gemaakt met reis en ontspanningsmuziek.   Daarbij neem ik tegenwoordig mijn eigen koptelefoon mee, vroeger had ik van die dingen die je in je oren plugt maar ik merkte dat ik daarmee na een lange vlucht erg veel last kreeg van de druk op de oren, dus tegenwoordig dus weer lekker ouderwets met een koptelefoon, en daar zijn tegenwoordig handige reis exemplaren van te vinden. Natuurlijk pas je het volume aan op je mede passagiers, niks is vervelender dan te moeten meegenieten met de muziekkeuze van je buurman.

5. Let op je handbagage

inkoppertje, nee ik bedoel niet dat je moet opletten dat je handbagage gejat wordt, ik ga er vanuit dat je dat sowieso wel doet, het gaat er meer om dat je niet te veel meesleept.  Vlieg je met een koffer gooi dan alles wat zwaar en niet nodig is tijdens de vlucht in de koffer. Neem alleen het hoofdzakelijke mee zoals je paspoort, je tickets, je geld, en misschien iets te eten.   Waarom neem ik zo min mogelijk mee als handbagage? ik wil zoveel mogelijk ruimte hebben, dus onder de stoel voor mij liggen alleen mijn voeten en zeker geen grote tas, ik wil namelijk mijn benen kunnen strekken op een lange vlucht. Dat maakt een vlucht vele malen comfortabeler. Iedereen zeurt over die beperkte ruimte tussen de stoelen maar propt vervolgens met veel geweld een grote rugzak onder de stoel. Niet mijn idee van comfort.  Je Bagage in het vak boven je hoofd is een idee, maar voor de dingetjes die je snel wilt pakken is het alleen handig als je een stoel hebt aan het gangpad.

6. Drinken, drinken en nog eens drinken

Gelukkig is het Ryan air concept nog niet doorgeslagen op de lange afstandsvluchten en is er eigenlijk een onbegrensde toegang tot drankjes aanboord. Maar je merkt wel dat de maatschappijen hier stevig op bezuinigen, de stewards en stewardessen komen niet meer zo vaak langs als vroeger. Toch is drinken aan boord  misschien wel de belangrijkste tip van deze serie. Blijft weg van alcohol, het droogt je namelijk uit, de enige uitzondering voor mij is het glaasje rode wijn bij het ‘avondeten’  Koffie is ook geen goed idee, het verstoort namelijk door de cafeïne je bioritme en vergroot daarmee de kans op de beruchte jetlag.

een leeg waterflesje in je handbagage kan geen kwaad, de meeste vliegtuigen voor lange afstanden hebben namelijk vaak een waterdispender aanboord (vaak goed verstopt, maar zoek eens bij de keuken of de toilet).

7. Nekkussen, oogmasker, oordoppen, neusspray, keeltabletjes, kauwgom en oogdruppels.

Schreef ik net dat je zo min mogelijk handbagage mee moet nemen, deze bovenstaande items zijn basis onderdelen van mijn handbagage.  alles is klein en compact. dus veel ruimte heeft het niet nodig.

8. Slaappillen, een absolute no go!

Veel van mijn reisvrienden en vriendinnen vliegen niet meer zonder, toch blijf ik er ver van weg,  de bijwerkingen van deze pillen komen altijd harder aan dan het gemak wat je er van hebt gehad tijdens de vlucht. door het lage zuurstofgehalte op grote hoogte in het vliegtuig werken de pillen net als alcohol veel sterker op je lichaam. Wil je toch vliegen met een slaappil probeer dan eerst het effect thuis uit. Straks slaap je op een pil 10 uur lang terwijl je vlucht maar 8 uur duurt, ik kan je verzekeren dat je dan heel slecht wakker kan worden en dat heeft absoluut zijn effect op je lichaam en vooral je humeur.

 

Volgende week gaan we verder met het laatste deel van deze serie met weer 4 handige tips voor een lange vlucht.  Ik hoop dat je hiermee wat kunt en ben trouwens erg benieuwd naar jou tips voor een lange vlucht.