Rondreis door Frankrijk: de Dordogne

Heb je al vakantieplannen? Ga lekker op de bonnefooi met de auto naar Frankrijk, bijvoorbeeld naar de Dordogne in het zuidwesten van het land. Deze streek werd al in de prehistorie bewoond en heeft een prachtige natuur. Ook tref je hier de meeste (en mooiste) kastelen van Frankrijk aan.

Sarlat

E1024px-Sarlat_-_Hôtel_de_ville_place_de_la_Liberté_-542en mooie basis voor uitstapjes is het centraal gelegen Sarlat-la-Caneda. Het wordt ook wel de parel van de Perigord Noir genoemd en groeide in de Middeleeuwen uit tot een van de rijkste steden in de wijde omtrek. Je kunt urenlang ronddwalen door de nauwe straatjes met vakwerkhuisjes en grote stadspaleizen die uitkomen op imposante pleinen.

Ieder dorp of stadje in de buurt heeft zijn eigen charme, door het mooie oude centrum maar vooral ook om de spectaculaire ligging: bovenop een berg of juist tegen de rotsen aangebouwd. Het kasteel van Beynac-et-Cazenac is oogverblindend mooi en vanaf een van de torens heb je een fantastisch uitzicht over de vallei van de Dordogne.

Vergeet ook niet om naar het nabijgelegen Rocamadour te gaan, met vele kloosters die bovenop een bergtop zijn gebouwd. Het dorp is een bron van vele Middeleeuwse legenden en wordt jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht. Ga dus bij voorkeur vroeg in de ochtend, voordat het er al te druk wordt.

Prehistorie

Ga vooral naar het museum van de prehistorie in les Ezies-de-Tayac. Hier zijn veel tekeningen en gebruiksvoorwerpen te zien van de vroegste bewoners van deze streek. Sommige zijn meer dan 100.000 jaar oud! In de buurt zijn ook veel grotten te bezoeken waar deze mensen leefden en hun sporen hebben nagelaten in de vorm van prachtige muurschilderingen van bizons, paarden, herten en beren. De bekendste is Lascaux, maar deze is helaas voor het publiek gesloten. Vlakbij ligt Lascaux II, een natuurgetrouwe kopie, die ook zeer de moeite waard is om te bezoeken.

Rondreis met de auto

De Dordogne ligt op zo’n 1000 kilometer van Utrecht. Als je doorrijdt, ben je er binnen één dag. Bedenk wel dat het vooral rond Parijs druk kan zijn en dat er op dit moment veel werkzaamheden zijn op de snelweg vóór Parijs. Zo’n lange (rond)reis in de bergen en in de hitte vergt veel van jou en je auto. Ben je al langer aan het denken over een nieuwe/andere auto? Dan is een dergelijke reis een perfect moment om op zoek te gaan naar een vervangende auto. Bereid jezelf en je auto goed voor zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en optimaal van je rondreis en de Dordogne kunt genieten.

Credits: 1, 2