Vakantie files – elk jaar is het weer raak.

Misschien heb ik makkelijk praten, maar elk jaar weer verbaas ik mij over de nieuwsberichten over lange files en grote verkeersproblemen op de snelwegen richting het zuiden. Ik begrijp dat heel Nederland nu zomervakantie heeft, dat de scholen allemaal dicht zijn en dat voor een deel van Nederland de bouwvak is begonnen. Maar waarom dan allemaal gelijk op zaterdag ochtend in die volgepakte auto met dito caravan of vouwwagen achteraan sluiten in de file bij al die overige vakantie gangers?

De vakanties in Nederland zijn al verdeeld in meerdere regio’s, dit is ooit ingevoerd om te voorkomen dat heel Nederland in eens leegloopt richting de Franse zuidkust of het gezellige Gardameer.  Maar waarom niet wat meer spreiding over de dag? bovenstaande schermdump van google maps met de actuele verkeersituatie is gemaakt op zaterdag 13 juli om 22:07 en op een paar gele stipjes na is alles groen, en groen betekend op google maps dat er genoeg doorstroming is in de avonduren.

Nu kan niet iedereen ’s nachts rijden, het is soms best vermoeiend en lastig. Toch oriënteer ik  mij  al dagen voor een vakantie richting het zuiden op de drukte en verkeerskalenders die her en der op het internet te vinden zijn. Niet alleen de ANWB heeft een handig overzicht. Voor file en verkeersinformatie in Duitsland kun je het beste terecht bij de ADAC.  google-maps-verkeerGoogle Maps geeft ook een file prognose aan. Klik voor de file informatie van jou gewenste reisdag op het verkeersknopje  rechtsboven in, en vervolgens in het boxje linksboven op “wijzigen”  je krijgt dan dit keuze menu waarin je jou reisdag kunt invoeren.

TomTom biedt live traffic

De bekende leverancier van de handige navigatie apparaatjes voor in de auto heeft ook een website waar live d.m.v. de dichtheid van mobiele telefoons op de snelweg wordt gepaald waar het druk is. Dit noemt TomTom live traffic.  De site is te vinden op deze linkPlaats een reactie