Kamperen in de duinen

Vorige week genoten we in Nederland van de eerste zonnestralen, dat was vol op genieten en dat was goed te merken, ik dacht namelijk eens lekker een frisse neus te gaan halen in de duinen rondom Heemskerk en Castricum.  Voor dit prachtige natuurgebied heb je echter een duinkaart nodig, met de opbrengsten van deze kaart wordt het door PWN (bekend van het lekkere drinkwater in Noord Holland) onderhouden en zorgt men voor goede voorzieningen zoals wandel en fietspadden, picknickplaatsen en watertappunten.  De kaarten kun je kopen bij één van de automaten op de parkeerplaatsen, of je koopt een jaarkaart bij het bezoekersinformatiecentrum de Hoep in Castricum. (online is het ook mogelijk om met iDeal een kaart te kopen)

Je hoofd even leeg maken

Terug naar vorige week, ik was dus absoluut niet alleen, de parkeerplaats stond al redelijk vol en bij het begin van het natuurgebied leek het al erg druk, echter na een kwartier kwam ik eigenlijk al niemand meer tegen. Heerlijk om eens je hoofd leeg te maken in de frisse duin en bos lucht geen herrie aan je hoofd behalve het ruisen van de wind en af en toe het gegraas van één van de Schotse Hooglanders. Die ik trouwens later die middag op mijn bord tussen een heerlijk broodje aantrof.  Naast een natuurgebied zijn de duinen ook de plek waar een groot deel van het Noord Hollandse drinkwater vandaan komt. via lange pijpleidingen wordt namelijk het water uit het IJsselmeer richting Heemskerk gepompt en  in de duingronden geïnfiltreerd. Door de zandlagen van de duinen wordt het water gefilterd en na een maand wordt het weer opgepompt voor  een laatste zuivering en is het klaar voor consumptie.

Highlander burgers

Hobbitwoning01_kleinVerassend genoeg trof in het midden van het prachtige bos gebied een Gasterij aan, “de Kruisberg” deze authentieke boerderij biedt na een intensieve dag wandelen of fietsen een lekkere maaltijd aan, de hooglanders die ik eerder zag en hoorde grazen lagen nu op mijn bord in de vorm van een Highlander burger. een heerlijke hamburger  van het hooglander vee. Verser kan bijna niet. De gasterij heeft ook een kleine kinderboerderij.

In de PWN duinen is ook een prachtige camping, Camping Geversduin is bijzonder, het kamperen doe je midden in het bos en duingebied, er zijn kampeerplekken te huur maar ook hele leuke hobbitwoningen, welke deels onder de grond zijn gebouwd en zelfs een heuse bedstede hebben. Maar ook slapen in een Amerikaanse airstream caravan behoort tot de mogelijkheden.

 Plaats een reactie