Kerstmarkten in Duitsland zondag gesloten

Kerstmarkten in Duitsland zondag gesloten

Nu het nog minder dan 40 dagen is tot kerst, iedereen al flink in de stress zit om een aanbieding met Black Friday te scoren of toch nog snel een adventskalender wil kopen. Is ook de tijd aangebroken om een kerstmarkt te bezoeken. Dit jaar zijn er weer tientallen kerstmarkten in Duitsland. Deze waren pre-corona bij de Nederlanders razend populair en gezien het zoekvolume in Google op de kerstmarkten in Düsseldorf of de kerstmarkten in Keulen. Is ook dit jaar de belangstelling om een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken niet minder geworden.

Kerstmarkten op zondag 20 November gesloten

Slecht een paar steden in Duitsland zijn al volledig in de kerststemming, de meeste kerstmarkten openen pas op maandag 21 november de poorten. Toch zijn er al enkele kerstmarkten in Duitsland waar je nu al kunt genieten van een warme Glühwein. Zoals de gezellige kerstmarkten bij het winkelcentrum Centro in Oberhausen. Daar vond vorig weekeind de officiële opening al plaats en deze kerstmarkt is in tegenstelling tot het winkelcentrum 7 dagen per week en dus ook op zondag geopend.

Maar de meeste kerstmarkten die al geopend zijn sluiten komende zondag, het is namelijk Totensonntag. Deze zondag valt eigenlijk altijd in de week van 20 tot 26 november.

Geen officiële feestdag in Duitsland

De dodenzondag is geen officiële feestdag, bakkerijen, en een kiosk mag op deze zondag gewoon open zijn. Al zijn de meeste bedrijven gesloten. Het wordt in veel Duitse Bundeslanden ook wel een stille feestdag genoemd.

Bij wet is namelijk geregeld dat je op een stille feestdag niet gedanst mag worden en luide muziek en sportevenementen zijn niet toegestaan. Per Bundesland is dat verschillend. in Beieren is het bijvoorbeeld bijna de hele zondag (tussen 2 en 24 uur) maar in Nordrhein-Westfalen geldt de rust alleen tussen 5 en 18 uur)

Dat betekent dat bijvoorbeeld de kerstmarkt bij Centro in Oberhausen komende zondag dus pas vanaf 18 uur open gaat. Of het dan zinvol is om vanuit Nederland naar de kerstmarkt te rijden laat ik het midden. Ik vermoed dat het buitengewoon rustig is en de meeste standhouders het voor gezien houden en op deze zondag helemaal niet open gaan.

Totensonntag in de komende jaren

Voor de komende jaren hebben we een overzicht gemaakt waarop de Totensonntag valt.

  • 2023 – 26 November
  • 2024 – 24 November
  • 2025 – 23 November