Gesjoemel op de skipiste

Hoe groot is het skigebied? Hoeveel liften zijn er? zijn het sleepliften? zijn het van die vreselijke T-bar-sleepliften? Allerlei vragen die in je opkomen voordat je definitief je skivakantie gaat boeken. Het skigebied moet er natuurlijk wel een beetje toe doen. Dat weten de skigebieden maar al te goed, want een groot skigebied is bij voorbaat al een winnaar bij een groot deel van het publiek.

De pistes nameten doet niemand, dus een beetje creatief marketing persoon, verzint er dus gewoon wat kilometers bij. een beetje overdrijven moet kunnen moet de gedachte zijn geweest. Dat je hier ook te ver mee kan gaan bleek dit jaar uit een test van een Duitse journalist.

Hoe meet je een skipiste?

de exacte meetmethode van een piste is een lijn over het midden van de top tot het dal van de piste. dit noem je op zijn Duits de “Falllinie”  deze regel is opgesteld door het verbond van liftaanbieders. Dit verbond staat het toe pistes met 2 kleuren (dus een zwarte piste die deels over een rode piste gaat) mee te tellen in het totaal aantal kilometers.

Hoe meten de skigebieden?

in plaats van de “Falllinie”  hebben veel skigebieden de werkelijke kilometers die je onderweg bent naar beneden gemeten, dus als een zig-zag lijn over de piste. Want de meeste skiërs skiën namelijk zo.  Bij een brede piste verdubbeld het aantal kilometers dus al snel, en bij hele brede pistes driedubbel.  Een Oostenrijks skigebied maakte het heel bont. Zij gaf aan dat er op de plattegrond van het skigebied ook 2 lijntjes over de piste waren getekend dus mocht deze piste dubbel geteld worden.

Vaste richtlijn/normering

Het verbond van de liftaanbieders in Tirol pleit sinds deze “kilometer fraude”  dan ook voor een vast protocol over hoe pistes gemeten moeten worden, meest opvallend is dat het skigebied met de grootste kilometerafwijking de voorzitter levert voor dit verbond.

De zwarte schapen

Het gaat mij persoonlijk te ver om alle zwarte schapen te noemen,De lijst wordt dan eindeloos, en dat kun je zelf eenvoudig vinden door te googlen op ” falschen Angaben zur Pistenlänge”  verschillen van meer dan 40% zijn niet vreemd in het overzicht.

 



Plaats een reactie