Skikleding Aankooptips

Ik zit al weer klaar voor de wintersport,  ondanks dat ik net terug ben de zomervakantie. Ik kijk al regelmatig even stiekem op de webcam van het skigebied wat ik alvast geboekt heb voor de eerste skivakantie van dit komende seizoen. Leuk om te zien dat de Almabtrieb al begonnen is en de koeien een plekje in de stal of het dal krijgen.

Verder ben ik op zoek naar nieuwe skikleding, mijn huidige kleding is echt aan vervanging toe. Aangezien ik fanatiek ski stel ik ook hoge eisen aan de wintersportkleding. Ik heb wat handige aankooptips op een rijtje gezet voor iedereen met het zelfde probleem.

Mode + functioneel = ongemak

Klinkt raar maar is echt een keihard feit.  Mode kleding in de laatste trends, motiefjes en prins en soms ook nog een ‘slankmakende snit’  zijn een absolute no-go. Vroeg of laat kom je tegen vervelende ongemakken, denk bijvoorbeeld aan een extra koude dag waarop het merk skijack niet is voorbereid, of een bui met van die vieze snotsneeuw waardoor je in no-time drijfnat bent. Bij de fashion merken zijn dan vaak de naden van dubieuze kwaliteit met als gevolg dat je regenjas het zelfde doet als een lekkende tent.

ééndelige skipakken?

De trend van de jaren tachtig maar nu een absolute no-go, tenzij je echt van vintage houdt. Koop liever een los ski-jack met een goede ski broek of ski overal. Bij het zoeken naar de juiste kleding pas je deze natuurlijk aan op de wintersport die je gaat beoefenen, voor snowboarden zit kleding bijvoorbeeld loser dan dan bij skikleding. De zogenaamde baggy-style.

Functionele kleding

De basis eisen van ski en wintersportkleding zijn samen te vatten in 5 eigenschappen

  • Goede isolatie van warmte maar ook goede ventilatie mogelijkheden (ritsen onder de armen/oksels bijv.)
  • Waterdicht en waterafstotend
  • meer dan genoeg bewegingsvrijheid, buk bij het passen een paar keer en let op of je geen blote rug krijgt.
  • genoeg zakken om bijvoorbeeld een telefoon waterdicht op te bergen, maar ook je skipas krijgt het liefst een handig plekje (linker onderarm)

Thermo ondergoed

Brr, ik heb het altijd koud dus ik investeer altijd in goed skiondergoed. gebruik vooral geen katoen, dit wordt nat tijdens de snelle sportieve momenten en droogt er langzaam met als gevolg dat de bezwete plekken erg snel afkoelen. Niet prettig als je net de skilift instapt.  Kies liever voor moderne synthetische materialen of merinoswol.  Zonder lange onderbroek ga ik de piste niet op, haha, nee klinkt stom zit er stom uit maar kies voor een 3/4 broek. zo knelt je  thermo-broek niet bij je skischoenen.

Skihandschoenen

Je handen moet je tijdens het wintersporten goed beschermen, niet alleen tegen de koude maar ook tegen de scherpe randen van je ski’s. heb je snel last van koude handen dan zijn wanten een goed idee. kies dan voor handschoenen van leer of kunstleer. Vanzelfsprekend sluiten je handschoenen goed aan. Ondanks de wanten of handschoenen toch koude handen, gebruik dan een binnenhandschoen. Deze dunne handschoentjes vormen een extra laag waardoor je handen extra geïsoleerd zijn.  Voor kinderen zijn wanten een goede oplossing, aangezien kinderhandjes snel groeien is het zonde om hier dure handschoenen voor te kopen, de huidige kwaliteit nylon handschoenen zijn tegenwoordig warm genoeg.

Skihelm

Zonder helm op de piste? dan ben je echt een uitzondering en misschien ook niet slim bezig een ongeluk zit in een klein hoekje. Een helm moet goed passen. Koop je helm altijd samen met je skibril, er mag namelijk geen spleet ontstaan tussen bril en helm, daar krijg je namelijk een heel koud voorhoofd van.  Helm af, dan een muts op! je hoofd verliest alle warmte namelijk al eerst, en koude oren zijn vervelend.  Koop dus een goede muts of hoofdband. vorig jaar kocht ik een erg leuke muts gebreid door de oma’s in het skidorp. de opbrengst ging naar een goed doel en de muts is zooo warm heerlijk.

Skisokken

Koude voeten kunnen een prachtige skidag heel snel verpesten. investeer dus in een paar goede skisokken, liefst met links/rechts bescherming en volgende demping op het scheenbeen. Ook hier gebruik je geen katoenen sokken, deze worden snel nat en natte sokken blijven nat.  Skisokken komen altijd boven de skischoenen uit. Bepaal voor jezelf of je dikke of dunne sokken kiest.