Met de skitrein naar Oostenrijk

Vanaf 23 december rijdt de skitrein naar Oostenrijk weer. De TUI ski Express rijdt dan iedere vrijdagavond naar de Oostenrijkse skigebieden. Je kunt voor deze trein losse tickets kopen, maar TUI zou TUI niet zijn als geen pakketreizen met een hotel of gasthof en een skipas worden aangeboden.

De voordelen van de skitrein naar Oostenrijk zijn overduidelijk. Je vertrekt op vrijdagavond en wordt zaterdagochtend wakker in de bergen. Je kunt die dag zelf al direct skiën want de skipas is inclusief bij de wintersportvakantie met de skitrein van TUI. Op zaterdagavond vertrek je weer vanaf je wintersportbestemming met de skitrein en op kom je op zondagochtend weer in Nederland aan. In totaal met de reisdagen ben je dus 10 dagen onder de pannen.

82% gaat met de auto op wintersport

TUI investeert dit jaar veel tijd en aandacht in de skitrein naar de wintersport. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig en de auto. De trein is gezien de CO2-uitstoot het beste alternatief. Volgens een onderzoek stoot een gezin van 4 personen met de auto naar een skigebied in Tirol 488 kilo C02 uit, met de skitrein is dat maar 12 kilo CO2. Bovendien heeft de skitrein als groot voordeel dat er geen beperking is in je bagage. Je hoeft dus niet te betalen voor je ski’s of je snowboard. Dat is bij vliegen naar de wintersport vaak wel anders.

500 meter trein

De nieuwe skitrein naar Oostenrijk, ook wel de TUI Ski Express genoemd, heeft 16 wagons en kan maximaal 720 passagiers vervoeren. De trein is 500 meter lang, TUI kiest er bewust voor om geen barwagon of restauratiewagen mee te sturen. Daarmee wil men de rust bewaren in de trein en voorkomen dat het een feesttrein naar de wintersport wordt door een klein deel van de passagiers. De wintersporters die voor de skitrein van TUI kiezen, kunnen wel een snack- en ontbijtpakket reserveren. En natuurlijk mag je ook je eigen drankjes en hapjes meenemen voor onderweg. (je kunt alleen niets opwarmen)

Hoe rijdt de skitrein naar Oostenrijk?

De TUI Ski Express heeft als startpunt Amsterdam Centraal en rijdt via Utrecht Centraal in één keer door naar Oostenrijk. Dat er na Utrecht niet meer gestopt wordt in Nederland is een praktische overweging. Als er na Utrecht oponthoud zijn op het spoor, dan kan de machinist in samenspraak met de treindienstleiding kiezen voor de route over Arnhem of over Venlo.

Nadat de trein de Nederlandse grens is gepasseerd rijdt deze door richting Kufstein. Net na Kufstein in het plaatje Wörgl wordt de trein gesplitst. Een deel van de trein rijdt door naar Tirol en heeft als eindstation Bischofshofen en het andere deel van de trein rijdt door naar Vorarlberg en heeft als eindstation Bludenz. Dankzij de TUI ski-express is deze vakantieregio in Oostenrijk voor het eerst bereikbaar met een internationale trein.

5 verschillende klassen in de skitrein Oostenrijk

Wie met de TUI-skitrein naar Oostenrijk reist, kan kiezen uit vijf verschillende klassen. De voordeligste klasse is de Economy-klasse. Een coupé in de Economy-klasse heeft vijf zitplaatsen. Je kunt ’s avonds zelf de bedden uitklappen. Je deelt de coupé met andere passagiers. Ook de Premium Economy-klasse wordt de coupé gedeeld met anderen, maar hier zijn maar vier zit- en slaapplaatsen aanwezig.

Wil je met je eigen groep of je gezin reizen? Dan boek je beter de Premium Privé-klasse. Deze biedt maximaal vijf zit- en slaapplaatsen. Je deelt alleen nog wel het sanitair met de rest van de passagiers in de wagon.

Coupés met meer privacy

Wil je meer privacy? Dan kun je de comfort privé-klasse reserveren voor twee tot drie personen. Je hebt dan naast aparte stoelen en drie aparte, bredere bedden, ook een eigen wastafel in de coupé. Je deelt nog wel een gemeenschappelijk toilet ergens anders in de wagon. Reis je alleen naar de wintersport in Oostenrijk? Dan kun je ook een ook een comfort privé-coupé voor 1 persoon boeken.

Vanzelfsprekend worden de sanitaire voorzieningen gedurende de hele treinreis door het personeel aan boord gecontroleerd en schoongemaakt.