Winterbanden: De regels in het buitenland

Op gladde wegen geven winterbanden je net even iets meer grip  en zorgen voor een betere remweg en de rest van de dingen die de leveranciers van autobanden ons graag doen geloven. Nut en noodzaak van winterbanden is een discussie waard. Ik heb ze deze week trouwens al onder mijn auto laten leggen.

Per land verschillende de regels voor winterbanden. Dat ligt grotendeels aan het klimaat van het land.  Dat je tijdens een wintersportvakantie met winterbanden op weg gaat spreekt voor zich wat niet iedereen weet is dat je voor een stedentrip naar Duitsland ook winterbanden nodig hebt.  Hieronder tref je per land de regels aan.

Oostenrijk

In Oostenrijk is het gebruik van winterbanden verplicht tussen november en midden april. Daarbij dien je goed te letten op de profieldiepte van je banden. Bij radiaalbanden moet het profiel nog minimaal 4 mm zijn en bij diagonaalbanden eist de Oostenrijkse wetgever minimaal 5 mm. Met andere woorden controleer je winterbanden goed en zijn de banden te oud dan wordt het tijd voor nieuwe winterbanden.  Een goede voorbereiding van je auto is onderdeel van je wintersport naar Oostenrijk.

Tevens zijn sneeuwkettingen in Oostenrijk altijd handig om mee te nemen. Zodra het blauwe bord met een sneeuwketting langs de weg staat, ben je verplicht om deze om je banden te leggen. Vorig jaar maakte ik het mee dat een Italiaanse toerist dacht dat hij zonder kettingen naar boven kon rijden. Uiteindelijk lag zijn te dure SUV onder in de beek. Een vervelend begin van je vakantie.

Duitsland

In Duitsland zijn de regels wat anders dan in Oostenrijk. Winterbanden zijn pas verplicht indien er sprake is van gladde wegen, zoals ijs, ijzel, sneeuw en sneeuwsnot (Schneematsch)  De wetgever eist minimaal 1,6 mm profiel alleen is dat niet echt genoeg. De ANWB en de ADAC raden minimaal 4 mm aan. Let op dat je winterbanden het sneeuwvlok logo hebben.

Frankrijk

in Frankrijk zijn  winterbanden niet per definitie verplicht, het gebruik wordt wel aangeraden. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht mits dit met een bord wordt aangegeven. Indien  dit bord staat  “Pneus neige Admis” of “Pneus hiver admis”  dan mag het ook met geschikte winterbanden. Alleen zijn winterbanden op sterk besneeuwde wegen natuurlijk geen wondermiddel.

Zwitserland

Ze kunnen zo streng zijn alleen gaan de Zwitsers uit van gezond verstand. Er is geen wetgeving welke het gebruik van winterbanden reguleert. Alleen veroorzaak je op een gladde weg zonder winterbanden voor problemen dan dien je rekening te houden met een pittige verkeersboete.

Italië

Het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen wordt in Italië bepaald door de regio.  Dit staat dan duidelijk met borden langs de weg. Op deze borden staat dan: “obligo di pneumatici invernali o catene a bordo”  Er geldt wel een winterbanden plicht van midden oktober tot midden april in het Aosta Dal. Belangrijk voor reizenden over de Brennerpas . Deze belangrijke autoverbinding naar Italië   en Süd-Tirol kent namelijk een zogenaamde “Winterausrüstungspflicht”met andere woorden je auto dient geschikt te zijn om in winterse omstandigheden te kunnen rijden. Daar vallen onder andere winterbanden onder.